Новини - България

"Александровска" планира да купи робот за безкръвни трансплантации
Прочетена: 2668 пъти
Роботът "Да Винчи" за безкръвни трансплантации разполага с "хирургични ръце", способни да присадят орган през миниатюрен разрез в тялото. Снимка: Vattikuti Foundation

Ръководството на столичната болница "Александровска" обмисля възможността за закупуване на иновативен робот "Да Винчи", с който да извършва безкръвни трансплантации. Това обяви ръководителят на направление "Еднодневна урология, лазертерапия и ЕЛПК" в лечебното заведение доц. Марин Георгиев.

 

Новият робот ще разполага със специални механични "ръце", които хирурзите ще управляват през специален "гел порт". Механичните ръце са изключително прецизни и филтрират дори треморите на човешката ръка, а гел портът се поставя в миниатюрен разрез около пъпа, което позволява извършването на безкръвна трансплантация.

 

За да бъдат закупени устройствата, "Александровска" възнамерява да участва в процедурите "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения" и "Изграждане и развитие на центрове за компетентност" по ос 1 на Оперативна прогрма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020.

 

Действащите в страната роботи "Да Винчи" са общо три - два в Плевен, и един в столичната болница "Доверие". В момента те оперират основно в областта на гинекологията и урологията, но успешно могат да навлязат и в трансплантациите. Особено полезни ще са при бъбречните трансплантации, които освобождават пациентите от хемодиализа, спестяват средства на държавния бюджет в дългосрочен план и осигуряват ново качество на живот на хората с хронично бъбречно заболяване, обясни доц. Георгиев.

 

Международната практика показва, че за да се покрият нуждите на населението от безкръвни трансплантации, са нужни около 1 робот на 1 000 000 души. В съседна Гърция, например, работят 11 такива робота, в Румъния има 6, а в Германия - 70.

 

Експертите прогнозират, че робот-асистираните трансплантации у нас ще бъдат факт в следващите 2-3 години. Появата им обаче ще изправи системата пред дилемата дали операциите да бъдат за сметка на държавния бюджет или да се извършват с доплащане от пациента. В момента, например, урологичните интервенции нямат бюджет за роботизирана хирургия и желаещите да се подложат на тях сами поемат разходите. Ако същата схема се приложи и за трансплантациите обаче, сумата едва ли ще е малка, защото само за консумативите на робота за операцията са необходими около 2 000 евро.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития