Интервю -

Александър Сано: Като човек, преживял челна катастрофа, знам какво причинява алкохолът
Прочетена: 798 пъти

Актьорът Александър Сано е лице на кампанията за повишаване информираността на младите хора и бъдещи шофьори за опасностите от шофирането в нетрезво състояние „ШОФИРАНЕ = Отговорност“. Той е и основно действащо лице в създадения специално за целта късометражен филм "Моментът никога не е само един".

 

Ето какво разказа Сано пред Redmedia за кампанията, за шофирането в нетрезво състояние и за уроците, които дава на учениците при срещите си с тях.

 

С какво кампанията „Шофиране = Отговорност” ви спечели?

 

- Със смисъла си най-вече. Участвал съм в кампании и то не малко и признавам, че за някои от тях не съм разбирал особено какъв е смисълът им и защо съм част от тях изобщо. С ясно съзнание знам защо участвам в кампанията на Перно Рикар „Шофиране = Отговорност”, защото особено сред подрастващото поколение си е проблем шофирането в нетрезво състояние. Като човек, който е преживял челна катастрофа с тотално смачкан автомобил, знам какво причинява алкохолът, въпреки че никога не пия.

 

В рамките на кампанията се срещате с ученици от цялата страна. Какви са уроците, които им давате за отговорното шофиране?

 

- Урокът тръгва като цяло към общото самосъзнание - дали ще решиш да шофираш след като си пил или, да речем, дали ще решиш да се разхождаш по парапета на 12 етажна сграда след като си използвал нещо… Самосъзнанието е свързано със способността на човек да реагира и от тази му реакция зависи както неговия, така и животът на други хора, защото не рядко човек не вози само себе си. От тук нататък става въпрос и за съдбите на много хора, които са навързани – родителите, приятелите, роднините.

 

За мен дори е странно, че трябва да се убеждаваме за тези неща. И тъй като на младият човек все му се струва, че морето му е до колене, че няма проблем и не е пиян, той дори не подозира, че всъщност само си мисли, че е добре, а никак не е добре и сяда много спокоен зад волана, а реакциите му са на една четвърт от това, което трябва, за да може нормално да взима решения на пътя.

 

До каква степен смятате, че успявате да повлияете на отношението на бъдещите шофьори към шофирането в трезво състояние?

 

- Не бих могъл аз да дам отговор на този въпрос, защото с хората, с които се срещаме по училищата, и с които слава богу се получава един много добър и смислен диалог, не ми се случва да се виждам в последствие. Но много се надявам кампанията да върши работа. Със сигурност знаем, че им остава в главата по-голям спомен, отколкото традиционното показване на кадри от катастрофирали коли и убити хора. Това е един вариант да стигнеш до децата чрез силата на изкуството и на киното – нещо, което все пак ги вълнува и ги кара да се замислят. В крайна сметка не е достатъчно само да им покажеш колко е гадно да шофираш пил, а да им покажеш колко е готино да не го правиш. Това е нещо, което хваща младият човек. А той иска винаги да е готин. И ако ти успееш да му втълпиш, че е много готино да не я правиш тази грешка, успехът е гарантиран.

 

Какъв шофьор бяхте вие преди кампанията и какво променихте в шофирането си след нейния старт досега?

 

- Винаги съм бил отговорен шофьор, особено след катастрофата, която преживях. Отделям сериозно внимание на шофирането. Не пия принципно и затова не мога да кажа, че преди съм пил едно-две преди да се кача в колата, а сега не го правя. По-скоро се промени усещането и разбирането ми към самия проблем, защото той съществува и за него трябва да се говори. Но това трябва да се прави по правилния начин, а смятам че именно този е правилен.

 

*Redmedia е медиен партньор на кампанията „ШОФИРАНЕ = Отговорност“

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития