Новини - България

Актьори и писатели призоваха за навременно лечение на хората с автоимунни заболявания
Прочетена: 244 пъти

Разкази на тема "Пробуждане", издание на "Пощенска кутия за приказки", описаха в образни карти и емоции замисъла зад чисто новия сайт, посветен на възпалителните автоимунни заболявания www.probudise.com.

 

Популярният литературен формат "Пощенска кутия за приказки", в който всеки месец любители на късия разказ изпращат своите произведения по зададена тема, посвети мартенското си издание на популяризиране на новата платформа. Онлайн порталът за най-честите автоимунни заболявания, сред които псориазис, ревматоиден артрит, болест на Крон и улцерозен колит, събира полезна информация, подготвена от български лекари и пациенти, за да помогне на болните да се "пробудят" за пълноценен живот.

"Пред вас стои човек, който ходи на преглед само, когато нещо започне да скърца. Профилактичните прегледи обикновено ги "забравям". Надявам се, че благодарение на платформата www.probudise.bg, това ще се промени", сподели актьорът Ники Станоев.

Поп певицата Тони представи новата си песен "Пробуждане", посветена на кампанията. Заглавието и текстът на парчето са апел да не се предаваме, когато паднем, а да намерим сили в себе си и да вярваме в нещата, които обичаме, за да продължим напред.

"Възпалителните автоимунни заболявания са бичът на съвременните общества. Затова се надявам, че подобни кампании ще помогнат на хората да се "пробудят" и да бъдат отговорни към здравето си и да се информират от адекватни и обективни източници", се казва в поздравителен адрес до организаторите на кампанията от министъра на културата Рашко Младенов.

"По данни на Световната Здравна Организация над 275 000 души у нас страдат от възпалителни автоимунни заболявания, като голяма част дори не са диагностицирани и не се лекуват. Вярвам, че всеки от нас трябва преди всичко да е отговорен към себе си и собственото си здраве, да търси и да се информира от точни и проверени източници", подчертава в свое писмо и здравният министър д-р Илко Семерджиев.

Инициаторът за създаването на онлайн портала Владимир Томов, основател на фондация „В помощ на здравето“ и председател на Алианса на хората с редки заболявания, сподели, че заболяванията, за които дава информация интернет платформата, са изключително тежки и инвалидизиращи, чието диагностициране понякога отнема над 10 години. Мисията на www.probudise.bg е информацията за тези заболявания да стигне до възможно най-много хора и по този начин те да намерят своето спасение. Текстовете на сайта са писани от специалисти, както и от самите пациенти, които най-добре знаят какви са основните проблеми, свързани със заболяването им.

 

Част от приходите на специалното издание "Пробуждане" на "Пощенска кутия за приказки" ще бъдат дарени за рехабилитация на деца с ревматоиден артрит, допълват организторите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития