Новини - България

Акад. Дамян Дамянов получи номинация за цялостен принос в медицината
Прочетена: 406 пъти
Снимка: Българска академия на науките

Престижната номинация "Цялостен принос в медицината" на NATIONAL MEDICAL AWARDS тази година е за видния хирург академик Дамян Дамянов, съобщават организаторите от ПР агенция VIP Communications. Церемонията по връчването на т. нар. медицински Оскари ще се състои на 12 октомври, когато видни лекари,  болници и клиники ще получат отличия за постиженията им в областта на хуманизма и отговорността към здравето на хората.

 

Номинацията за цялостен принос за акад. Дамянов идва след ордените "Кирил и Методий" и "Стара планина" - І степен, почетния знак "Марин Дринов" на лента на Българската академия на науките (БАН), както и почетните знаци "Ескулапус" и "Панацея" на Медицинския университет в София (МУ-София).

 

Акад. Дамянов е университетски преподавател и лектор с повече от 45-годишен стаж. Автор и съавтор е на над 30 книги и учебници, повечето от които са под негова редакция, както и на над 300 публикации в български и чуждестранни списания. Хирург с над 45-годишен стаж. Консултирал над 55 хиляди български и чуждестранни граждани и оперирал близо 10 000 от тях.

 

Членува в Научното дружество по гастроентерология и в Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози. Член е на Немската асоциация на хирурзите, на Международната Асоциация по чернодробно-панкреатична и жлъчна хирургия, на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, на Еврохирургия по време на нейното съществуване, като е вицепрезицент на българската секция. Почетен член е на Румънското и Македонското хирургични дружества.

 

В периода 1998 - 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, а в продължение на три последователни четиригодишни мандата - от 2002 до 2014 г., е ръководител на Българското хирургично дружество.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития