Новини - България

Акад. Ангел Гълъбов: През лятото има повишена опасност от инфекции
Прочетена: 104 пъти

През лятото има повишена опасност от инфекции. За да избегнем тежки усложнения, най-важното е да поддържаме добра хигиена и да обучим децата как да се предпазват. За това призова  на пресконференция днес водещият наш вирусолог акад. Ангел Гълъбов.

 

Ентеровирусите са най-често разпространената група патогенни вируси през топлия сезон и са много устойчиви. При хора с понижен имунитет те могат да причинят за кратко време рязко влошаване на общото състояние и тежки поражания, като увреждане на сърцето – кардиомиопатия например, посочи ученият. Акад. Гълъбов припомни също така, че лятото е и сезонът, в който по ред причини нараства броят на полово-предаваните инфекции, сред които са ХИВ/СПИН, хепатит В и С. Той допълни, че макар да има разработени съвременни терапии за тях, основната мярка за ограничаването на разпространението им си остава личната здравна култура и добрите хигиенни навици.

 

Инфекциите, причинявани от кърлежи също крият много опасности за човека – това са Лаймската болест, Марсилската треска и Кримската хеморагична треска, посочи акад. Гълъбов. Най-същественото, което трябва да се помни е, че топлото време и обилните валежи са двата фактора, които благоприятстват появата на кърлежите и стимулират тяхното разпространение не само в дивата природа, но и в местата за отдих - градски паркове и градини, вилни зони, крайградски местности, често посещавани от туристи.

„Внимавайте, когато се разхождате и когато пускате децата си да играят в затревени площи“, посъветва той и припомни, че при ухапване от кърлеж незабавно трябва да се търси медицинска помощ.        

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития