Новини - България

Агенцията по лекарствата - с онлайн кампания за нежеланите реакции
Прочетена: 123 пъти
Снимка: Pixabay.com

От днес до 24 ноември Изпълнителната агенция по лекарствата  (ИАЛ) провежда онлайн кампания за популяризиране на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата, съобщиха от регулатора. Проявата е част от втората кампания "Cедмица на осведомеността", която се провежда страните от Европейския съюз. Тази година кампанията е фокусирана върху лекарствата, отпускани без лекарско предписание (ОТС продукти).

 

При всички лекарства могат да настъпят нежелани реакции, дори и при тези, отпускани без лекарско предписание. Важно е регулаторните органи по лекарствата да установяват рисковете, свързани с употребата на лекарства, и да информират за тях медицинските специалисти, пациентите и обществеността, отбелязват от ИАЛ.

 

Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни, изискващи лекарска намеса. Съобщаването на нежелани реакции помага на регулаторните органи да наблюдават лекарствата на пазара и да предприемат необходимите действия. От полза е да се съобщават също и подозирани нежелани реакции, които настъпват: поради взаимодействие при прием на повече от едно лекарство; след продължителна употреба; в резултат на взаимодействия с храна или други продукти и други.

 

Регулаторните органи като ИАЛ, разчитат на съобщаването на подозирани нежелани реакции, за да са сигурни, че безопасността на лекарствата на пазара е приемлива. За съжаление, при всички системи за съобщаване се наблюдава ниска съобщаемост, посочват още от агенцията и подчертават, че по тази причина кампанията е важна както за повишаване на осведомеността, така и за подобряване на системата за съобщаване.

 

Кампанията "Седмица на осведомеността" е инициатива по проекта за съвместни действия "Подпомагане на взаимодействието при проследяване на лекарствената безопасност в Европа" (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe, SCOPE). Една от основните й цели е повишаването на осведомеността относно националните системи за съобщаване на подозирани нежелани реакции на лекарствата. Тази година кампанията се осъществява с подкрепата на Центъра за проследяване на лекарствената безопасност (Uppsala Monitoring Centre, UMC) на Световната здравна организация (СЗО) в Упсала, Швеция.

 

Всеки ден в рамките на кампанията (21 – 24 ноември 2017 г.) ще се публикуват различни информационни материали, които приканват към повишена активност за съобщаване на подозирани нежелани реакции на лекарствата, информират от ИАЛ. 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития