Интервю -

Адвокат Мария Шаркова: Ще има правни последици от отменените стандарти и "пръстовия отпечатък"
Прочетена: 2196 пъти

Специалистът по медицинско право Мария Шаркова пред Redmedia за очакванията към новоизбрания министър на здравеопазването генерал проф. Николай Петров.


 

Адвокат Шаркова, добър ли е изборът на премиера Бойко Борисов за здравен министър?

 

- Проф. Петров вече има опит като министър на здравеопазването и като мениджър на една от най-големите болници, която успешно управлява вече няколко години. Нормално е министър-председателят да се спре на мениджър с опит.

 

Какво очаквате от професионалиста генерал Петров на новия му ръководен пост?

 

- Да изпълни програмата на правителството: въвеждане на електронно здравеопазване, демонополизация на НЗОК, реформа в спешната помощ и образованието на лекари и други медицински специалисти, акцент върху общественото здраве - ваксинопрофилактика, здравословно хранене и прочие.

 

Кой е най-належащият проблем, с който би трябвало да се заеме веднага след встъпването си в длъжност?

 

- Има много належащи проблеми, когато говорим за здраве и здравеопазване. Аз като юрист, разбира се, бих желала да "подреди" подзаконовата нормативна уредба в сферата. В момента има няколко специалности, по които няма действащи медицински стандарти, защото са отменени или има опасност да бъдат отменени. Има нормативни затруднения при прилагането на актове, свързани с дейността на Фонда за лечение на деца. Интересно е как ще се уредят и правните последици след окончателната отмяна на т. нар. "пръстов отпечатък".

 

Кое е най-голямото предизвикателство, с което ще трябва да се справи новият здравен министър?

 

- Здравеопазването е сфера, в която винаги ще има недоволство - все пак засяга висши ценности, като здравето и живота на хората. Пациентите са особено уязвими, ресурсите винаги са ограничени, затова има и много предизвикателства. За мен едно от основните предизвикателства е създаването на адекватна комуникация, която да е двигател за всички реформи и промени: между управляващите, пациентите и лекарите. Надявам се повече спорове и проблеми да намират печелившо решение за всички. Или както казват в медиацията: win win решение.

 

Какво бихте му пожелали, за да изкара пълен мандат?

 

- Пожелавам на новия министър да бъде здрав през целия си мандат, да се радва на подкрепата и на лекари, и на пациенти, защото всички ние, които по един или друг начин работим в тази сфера, имаме една обща цел: предоставяне на качествено здравеопазване. Успех!

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития