Интервю -

Адриан Ван ден Ховен: 100%-та реимбурсация на лекарства ще спести пари на България
Прочетена: 1298 пъти

Адриан Ван ден Ховен е генерален директор на бившата Европейска генерична асоциация (ЕГА), която в края на март тази година смени името си и вече се нарича "Лекарства за Европа".

 

В началото на тази седмица Ван ден Ховен беше сред лекторите на Първата регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване, която се проведе у нас. Redmedia се възползва от гостуването му и потърси мнението му за добрите практики, които българската здравна система се опитва да въведе, но засега неупешно.

 

 

Преди броени дни българският здравен министър обяви, че страната ни е на крачка от финализиране на споразумение за общ лекарствен пазар с Румъния. Проектът касае предимно скъпите иновативни медикаменти, но възможно ли е подобен модел да бъде приложен и за генеричните продукти?  

 

- Има няколко европейски държави, които проучват възможността да закупуват медикаменти заедно – сред тях са България, Румъния, Белгия и Холандия. Целите им обаче са фокусирани по-скоро към осигуряване на иновативни молекули и лекарства сираци, а не толкова към генеричните и биоеквиваленти продукти. Готови сме да дискутираме темата, но преди да влезем в диалог, трябва да се убедим, че регулаторните различия в отделните страни няма да се превърнат в проблем. Например, някои медикаменти се одобряват само на национално ниво, т.е. само за България или само за Румъния, така че трансграничните взаимоотношения по отношение на лекарствата не винаги са възможни.

 

Недостигът на скъпи и иновативни лекарства на европейските пазари често провокира паралелна търговия. Съществува ли паралелен износ на генерични медикаменти в Европа?

 

- Разбира се, и дори се увеличава. Сред причините са ниските цени на тези продукти, особено в Източна Европа, където те са най-евтини. Също така различните ставки на ДДС, които понякога предизвикват комични ситуации на пазара, защото провокират търговия в държави с производство. Един от основните фактори обаче е, че за комплексните генерични лекарства – като противотуморните медикаменти, например, при които броят на производителите непрекъснато намалява. В резултат предлагането става все по-ограничено. Рискът от недостиг се увеличава, заедно с паралелната търговия.   

 

Един от негативните процеси на българския пазар е изтеглянето на медикаменти, които са „златен стандарт” в терапията на определени заболявания, като сред тях не рядко има и генерици. Как би могъл да се преодолее този проблем у нас?

 

- Знаем за процеса и сме много загрижени, защото искаме пациентите да имат достъп до добра терапия. Този проблем се задълбочава не само в България, но също в Румъния и някои други държави от Източна Европа. Според нас причините са няколко, но основната е в начина, по който се реферират цените на продуктите – когато ги сравним с останалите европейски държави, те са най-ниските. А когато компаниите установят, че референтната стойност на медикамента е дори по-ниска от производствената цена, тогава става нерентабилно да го продават на пазара. Другият риск е, че ако имат най-ниската цена в Европа и това е известно, съответният продукт може да стане обект на паралелен износ към държави с по-високи цени. Тези два фактора водят до недостиг, а решението според нас е да се разреши конкуренцията между генеричните производители, за да се регулират цените.

 

Зад по-голямата част от молекулите в България стоят по 10-15 компании, а това са 10-15 възможности. Но ако правителството създава референтни ограничения, без никаква конкуренция по отношение на качеството, цените не могат да преминат определено ниво и стигат практически дъното. Дори средната пазарна цена за генеричните медикаменти е екстремно ниска. Компаниите не могат просто да раздават лекарства. Зад тях стоят фабрики, работници, медицински експерти и прочие, а за всичко това трябва да се плаща.

 

В България сравнително скоро се появи идеята предписването на медикаменти да се извършва по международно непатентно наименование (INN), за да се стимулира отпускането на по-евтини генерици. Въвеждането на подобна практика би ли решило част от проблемите на пазара?

 

- Зависи. Знам, че министърът на здравеопазването е предложил много прогенерични мерки – INN предписването, генеричното заместване, 100% реимбурсиране на кардиологичните продукти, но всички те са били отложени. Не мога да кажа коя от тези практики би била най-добра за България, защото в различните държави съществуват различни модели, но въвеждането на прогенерични мерки трябва да продължи. В България проникването на генерични продукти е твърде ниско и знам, че правителството все още води дискусии в търсене на най-доброто решение. Но мога да кажа със сигурност, че въвеждането на 100% реимбурсация на кардиологичните продукти ще спести разходи на българската система. Може да звучи странно, но това ще намали сърдечно-съдовите инциденти, при които пациентите влизат в болница с тежки проблеми. Тоест, дори в началото 100%-та реимбурсация да струва пари, в последствие тя ще спести пари на болничната система.

 

Това ли е основният ефект, който има употребата на генерични медикаменти върху финансите на европейските здравни системи?

 

- В днешно време генеричните продукти са широко приети от доктори и пациенти. Повечето болни дори не разбират, че взимат генерици, защото те също имат свой бранд. В резултат достъпът до медикаменти в европейските страни систематично се увеличава. Например, нивото на достъп до клопидогрел, който се използва при сърдечно-съдови заболявания, е нарастнало между 30 и 500%. Когато продуктът беше скъп, лекарите го предписваха само при определени случаи на малък брой пациенти, но когато цената му падна, той стигна до всички пациенти, които се нуждаят от него. От гледна точка на финансите ефектът също е двустранен – от една страна смъква цената на терапията, което освобождава средства за повече от по-скъпите медикаменти, от друга открива много нови работни места, защото генеричната индустрия непрекъснато се развива. И съм сигурен, че индустрията в България допринася много повече за икономиката, отколкото евтините медикаменти.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития