Новини - България

Административни неуредици спънаха безплатните ротавирусни ваксини
Прочетена: 371 пъти

Към момента е възпрепятствано стартирането на имунизациите  срещу ротавирусни гастроентерити (РГЕ) и респективно общественият достъп до ваксини срещу РГЕ, осигурявани с публични средства в изпълнение на приетата с Решение No 8 от 06.01.2017 г. от Министерския съвет Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити – 2017 - 2021 г.

Това е записано в мотивите към проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването вчера (10.03.2017 г.).

Причина за това е невъзможността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да обработва информацията по наличните в Наредба No 15 кодове за приложени имунизации срещу РГЕ и респективно да извършва заплащане на лекарите за извършената от тях дейност, касаеща приложените на целевата група от Програмата ваксини. Необходимо е в много кратки срокове да се извърши промяна в наредбата, с която да се уеднаквят съществуващите несъответствия и да се осигури достъпа на обществото до ваксини срещу РГЕ, пише още в мотивите.

Интересното е, че на 2 март здравната каса публикува на интернет страницата си указания за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ротавирусните ваксини. Това даде повод да се твърди, че приетата от правителството в началото на годината Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2017 – 2021, с която ротавирусните ваксини стават безплатни, започва да се изпълнява. С публикуваната от здравно министерство проектонаредна обаче се оказва, че това далеч не е така.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития