Новини - България

Аделина Банакиева, пациент: Лично премиерът Борисов трябва да се намеси за мораториума
Прочетена: 150 пъти
Снимка: Фейсбук група - НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии!

"При така създалата се ситуация с мораториума върху нови лекарства мисля, че идва моментът, в който трябва да се намеси лично премиера Бойко Борисов."

 

Това заяви пред Redmedia Аделина Банакиева, която проследи дебата от балкона в Народното събрание и стана организатор на протестите срещу приемането на това ограничение. По нейните думи след като през последните дни и седмици управляващите са залагали на публичните изяви по темата само на д-р Даниела Дариткова и Цветан Цветанов, сега е време лично премиерът да вземе отношение за случващото се.

 

Аделина Банакиева увери, че усилията й няма да спрат, защото тя като майка на пет момчета и баба на три внучета знае цената на живота и знае как да се бори за него.

 

"Не принадлежа към нито една пациентска организация, а излизам с името си. Лъжа е, че мораториумът ще засегне само единици - малко хора, предимно с редки заболявания. Лъжа е и това, че тази забрана няма да се отрази на възможностите за лечение, тъй като има и други лекарства. Той е толкова широко написан и така формулиран, че всъщност ще се отрази на много повече хора. Ето например, ако се окаже, че една жена е с тройно негативен рак на гърдата за нея няма да има лекарство именно поради мораториума. Хиляди болни ще бъдат засегнати, но дори и един да пострада, трябва да имаме реакция и да се борим това да не се случи", категорична бе Аделина Банакиева.

 

В близките дни Аделина има покана за учасите в телевизионни предавания по темата, а заедно с нея професионален коментар ще направи д-р Антоанета Тончева, която работи в Германия и е консултант на Фейсбук страницата "Не на мораториума!". Така според Банакиева хората ще са наясно, че протестиращите не говорят празни приказки и не измислят, а обосновават исканията си с реални медицински доказателства и факти. 

 

"Възнамерявам да събера майки на деца с увреждания, хора с тежки онкологични заболявания и да продължим да настояваме за отмяна. Ако няма реакция от страна на премиера, ще отидем пред къщата на майка му в Банкя и там ще протестираме", каза Банакиева.

 

Освен това, по думите й, тя ще предложи, ако управляващите продължават да мълчат по въпроса, хората в отговор на безразличието и бездействието им да спрат да плащат здравните си осигуровки. Според нея, след 10 години управление само с малки прекъсвания е редно те да могат да поемат отговорността и да обяснят причините за това, което става в момента. 

 

"Нека никой не си мисли, че е богоизбран. Болестта може да споходи всеки, депуатите също не са богоизбрани, въпреки че изглежда забравят това. Ако искат война, ще си я получат. Аз искам хората да живеят и затова няма да спра да се боря", категорична бе Аделина Банакиева.      

 

Невена ПОПОВА  

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития