Новини - България

Адам Персенски - с обвинение за длъжностно престъпление
Прочетена: 236 пъти

Заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски е обвинен в длъжностно престъпление, заради износа на български БЦЖ ваксини за съседна Турция.

 

Днес по обяд той бе разпитан в Столичната следствена служба по двата договора за дарение между България и Турция, в резултат на които страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина за новородени и още 100 000 дози ваксина срещу Хепатит Б, която беше оставена на склад, тъй като няма европейско разрешително за употреба. В замяна южната ни съседка получи 5 000 000 бройки от българската БЦЖ ваксина срещу туберкулоза. 

 

Според обвинението размяната на дарения е ощетила страната ни с около 400 000 лв., каквато е стойността на получените от Турция петвалентни ваксини. След близо час в столичното следствие обаче заместник-министър Персенски излезе с мярка за неотклонение подписка и отрече да е престъпвал закона.

 

"Стойността на дарението за Турция е 300-400 000 лева. Никой не казва, че срещу това сме получили ваксини от южната ни съседка за 4 млн. лева. Смятате ли, че ако дадеш нещо за 400 000 лева, а си получил нещо за 4 млн. лв., си извършил престъпление", коментира на излизане от следствието Персенски.

 

След 16 ч. днес в столичното следствие се очаква да се яви и здравният министър в оставка д-р Петър Москов.

 

Очаквайте подробности.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития