Новини - България

90% от пациентите със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване
Прочетена: 677 пъти

90% от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване, 60% имат повишено артериално налягане, a 56% имат отклонения в липидния профил. Това стана ясно по време на първия модул на академията за здравни журналисти „Часът на диабета“. Организатор на обучителната програма е АстраЗенека България. Тя се реализира с подкрепата на посолството на Великобритания и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.

„Водена от социално отговорната си политика за грижа към пациента, АстраЗенека стартира тази дългосрочна обучителна програма с цел до българското общество да достигне полезна информация за превенцията и ранната диагностика на захарен диабет тип 2, който е социално значимо заболяване, заплашващо да се превърне в пандемия“, каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на компанията.

Темата на първия модул от обучителната програма бе „Диабет и сърдечно-съдов риск“ с гост-лектор проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и Ръководител на Клиничния център по ендокринология, Медицински университет, София.

 

Според данните, представени на събитието, захарният диабет е петата водеща причина за смъртност в света. Основна причина за високата смъртност са сърдечно-съдовите усложнения на заболяването. При половината от хората с диабет се установяват съдови усложнения (микро- и макросъдови) още при поставяне на диагнозата. Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана с честотата на периодите с повишена кръвна захар, както и с нейната степен. Микросъдовите усложнения засягат малките кръвоносни съдове в очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и крайниците (невропатия), а макросъдовите могат да доведат до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт. 10-20% от пациентите със захарен диабет тип 2 имат установено сърдечно-съдово заболяване.

 

В основата на усложненията наред с незадоволителния контрол на кръвната захар, са и сърдечно-съдовите рискови фактори, които са много чести сред пациентите със захарен диабет тип 2.

 

По време на събитието бе изразено становището, че болшинството пациенти със захарен диабет тип 2 имат много и разнообразни сърдечно-съдови рискови фактори. Ето защо, усилията в лечението на заболяването трябва да бъдат насочени към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар и ранно овладяване на сърдечно-съдовите рискови фактори като наднормено телесно тегло, артериално налягане, дислипидемия, тютюнопушене и др. Проф. Танкова обърна специално внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като сериозен рисков фактор и подчерта, че дори умерена загуба на тегло намалява значително сърдечно-съдовия риск. Това е и причината в международните ръководства за лечение на захарен диабет тип 2 да се препоръчва използването на медикаменти, които не само намаляват кръвната захар, но повлияват комплексно заболяването като редуцират теглото и повишеното кръвно налягане.

 

Проф. Танкова обясни, че идеалният подход към захарен диабет тип 2 е този, който контролира повишената кръвна захар възможно най-рано, поддържа я стабилна възможно най-дълго, не е свързан с хипогликемии и води до редукция на телесно тегло.

„Пациентите със захарен диабет тип 2 у нас имат достъп до най-съвременните средства за лечение на заболяването, които осигуряват не само контрол на нивото на кръвната захар, но и контрол на наднорменото тегло и затлъстяването, на артериалното налягане. Така имаме възможност да отговорим на най-високите стандарти за ранно и комплексно повлияване на захарен диабет тип 2“, заключи проф. Танкова.

Видеопрезентация на проф. Танкова на тема „Как захарен диабет тип 2 увеличава сърдечно-съдовия риск?“ може да се види на www.azcontact.bg. Сайтът е предназначен само за медицински специалисти (лекари, фармацевти, медицински сестри).

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития