Новини - България

700 000 по света умират от инфекции, причинени от резистентни микроби
Прочетена: 121 пъти
Снимка: Pixabay.com

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година 700 000 души по света и 25 000 в Европа намират смъртта си след инфекция, причинена от резистентни микроорганизми. Нерационалната употреба на антибиотици е основна причина за нарастващия брой случаи на антимикробна резистентност, както и на увеличаването броя на мултирезистентните микроби, е мнението на експертите. В науката е доказан безспорно фактът, че безразборната и неоправдана употреба на антибиотици може да доведе до ситуация, в която те няма да действат. 

 

Актуалността на проблема и неговата голяма социална значимост са във фокуса на инициативата на СЗО за провеждането от днес до 19 ноември на Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотици. Също така на 15 ноември ще бъде отбелязан Европейският ден на информираност относно антибиотиците - инициатива на Европейската комисия.  

 

И тази година България ще се включи в проявите по време на седмицата, като ще използва повода за организирането на срещи, информационни кампании и разгласяване на принципите на рационалната употреба на антибиотици. Националният център за заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), Националният център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА) и българският офис на СЗО са институциите, които предвиждат поредица от активности, свързани с този повод. НЦОЗА вече е подготвил брошури и видеоклип по темата. В тях на достъпен език са представени важни препоръки - да не се вземат антибиотици при вирусни инфекции, да се избягва самолечение, винаги да се търси съвет от лекар специалист, да се спазва имунизационния календар, да се съблюдават правилата на добрата хигиена. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития