Коментари -

7 април: Поздравления, равносметки и словесни престрелки
Прочетена: 1888 пъти

Традиционно 7-ми април - Световен ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти премина под знака на поздравленията към съсловието. В духа на напрежението между медиците и здравните власти честитките бяха пропити с равносметки и словесни престрелки.

 

Въпреки разногласия с лекарите по провежданата здравна реформа, макар и лаконично, здравният министър д-р Петър Москов честити на колегите с думите:

 

Честит празник! 

На всички, които се занимават с най-достойното призвание - да връщат здравето и живота на хората, пожелавам от сърце успехи в работата и много щастие в живота! 

В обръщението си министърът не пропусна и лансираната от няколко дни теза:

Дошло е времето да се разделим лекарите от търговците! 

Честит празник на всички!

 

Не толкова лаконични бяха председателят на здравната комисия към 43-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

 

В официалното си приветствие до Български лекарски съюз (БЛС) д-р Дариткова подчертава:

 

Денят на здравето не може да се отдели от здравните работници – тези, които са на първа линия на фронта за здраве. Тези, които са посветили живота си на тази професия. Работещите за здравеопазването у нас има с какво да се гордеят. Но хората искат и заслужават повече от здравната ни система. И всички ние трябва да се запитаме какво можем да дадем, да направим тази система по-добра. За да ускорим и направим здравните реформи ефективни. За да върнем древното правило, че лекарят е приятел и слуга на болния. За да докажем, че от всички изкуства, медицината е най-благородното.

 

Част от поздравлението на управителя на касата д-р Комитов до колегите му гласи:

 

Всички ние, свързани професионално да се грижим и съхраняваме една от най-висшите човешки ценности – здравето, знаем колко усилия, умения и висока отговорност изисква това. Осъзнаваме също, че решаването на проблемите в здравната система е свързано с много напрежение и усилия.  

Нека вярваме, че не е далеч времето, когато ще постигнем по-добро качество и условия за работа, както и достойно заплащане на труда ни, за да направим здравната системата такава, че пациентите да се чувстват комфортно и сигурно, а българският лекар да бъде мотивиран да практикува високохуманната си професия тук, в България.

Използвам повода, за да благодаря на всички Вас – колеги и договорни партньори на НЗОК, за съпричастността и активното Ви участие в осъществяването на целите на националната здравна политика. Убеден съм, че и занапред с последователни действия и диалогичност всички ние ще отговорим на очакванията на обществото за едно по-добро европейско здравеопазване.

 

Акцент в поздравлението на д-р Грозев бе поставен върху проблемите в системата на здравеопазването у нас:

 

Приемете искрените ми поздравления по случай днешния празник, който в международен мащаб отбелязва признанието към труда на хората в бели престилки. Българските лекари, със своята компетентност и всепризната трудолюбивост, отдавна са част от европейското семейство на високоспециализираната медицина.  Дори в условията на нескончаеми промени, на финансова стагнация и бюрократични прегради, ние успяхме да съхраним онези ценности, които ни карат всеки ден да отдаваме частица от себе на своите пациенти. Даже и когато сме обругавани, нападани и непризнавани!

Затова можем да се изправим достойно пред обществото и да заявим своята воля за непримиримост към всичко, което пречи на добрата медицинска практика, което не гради добрия ни образ на лечители и ни пречи да работим за най-ценното в живота - здравето на нацията.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития