Новини - България

50% от спешните лекари: Агресията срещу нас е все по-честа и все по-брутална
Прочетена: 130 пъти

50% от спешните лекари заявяват, че агресията срещу тях е все по-честа и все по-брутална, а според 70%  - всекидневно са жертва на вербална агресия. Това обяви на прескоференция днес председателката на Националното сдружение на работещите в спешната медицинска помощ (НСРСМПI) д-р Десислава Кателиева. Данните са от анкета, проведена сред 296 спешни медици. Само за изминалите 25 дни имаме нападения над петима лекари, вероятно обаче реалният брой на пострадалите е много по-голям, според д-р Кателиева. Тя отчете, че кадровият дефицит, текучеството на кадри, лошите условия на работа в спешните центрове се задълбочават.

 

По нейните д-р Кателиева диалогът с Министерството на здравеопазването си остава проблематичен, въпреки изпратените от сдружението две писма до министъра на здравеопазването, в които спешните медици алармират за липсата на мерки срещу агресията и за последиците от спрените проекти.

Ако бездействието на институцията продължава, е възможно да се стигне до протести, които не могат да бъдат ефективни поради характера на нашата работа, но със сигурност реакция от наша страна ще има. Засега само напускаме работа“, каза д-р Кателиева.

Тя коментира и други проблеми в систеата на спешна помощ:

Забавянето на проекта за модернизиране на спешната помощ, по който трябваше да бъдат усвоени 160 млн.лв., се отразява пагубно на работата ни. Надеждата, че ще има промяна не се оправда и отново сме изправени пред същите трудности – работим в неимоверно трудни условия, агресията срещу нас е ежедневие и затова много колеги продължават да напускат.

Д-р Кателиева припомни, че средствата, предвидени по Оперативна програма „Региони в растеж“ за модернизиране на сектора са били предназначени за закупуването на 400 линейки, за реконструкция на 155 съществуващи спешни структури и за изграждането на 76 нови спешни центъра.

 

По думите й липсата на приемственост в държавната политика в сферата на спешната помощ обрича тази система на огромен риск от срив.

Ако това се случи, заплахата за здравето и живота на хиляди български граждани е съвсем реална. А промяната в стандарта по спешна медицина имаше целенасочен характер и бе продиктувана от лобистки интереси, допълни д-р Кателиева, като добави, че в момента по тази причина спешна помощ работи без правила и на практика медиците са без правна защита.

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития