Любопитно -

5 разпространени мита за психичното здраве
Прочетена: 691 пъти

63% от позоваванията в телевизионните сериали, свързани с психичното здраве, са „пейоративни, подигравателни и коравосърдечни”, сочи проучване на социалното движение „Time to Change” (Време за промяна).  Изследването показва, че се използват думи като „налудничави”, „психо”, „безнадежден случай”. Въпреки че в почти половината от сюжетните линии тези образи са положителни, те често са изобразявани като „трагични жертви”, пише netdoctor.co.uk.

 

Въпреки че една четвърт от населението изпитва проблеми с психичното здраве поне веднъж в живота си, все още има осезаема липса на разбиране, що се отнася до този тип проблеми, с които много хора се сблъскват. Може би това е причината само 44% от възрастните и по-малко от 20% от децата и подрастващите, диагностицирани с психични заболявания, да получават необходимото лечение. Ния Шарпентие от английската благотворителна организация „Rethink Mental Illness”, която се фокусира върху психичното здраве,  представя най-разпространените митове, свързани с тези заболявания:

 

Мит 1: Тъгата и депресията са едно и също

 

Всеки човек има възходи и падения. Понякога се чувстваме зле, изпитваме тъга, когато загубим близък. Хората често казват, че са депресирани, когато са тъжни, но това не означава, че имат депресия.

 

Депресията е дълготрайно разстройство на настроението. То засяга способността ни да извършваме ежедневни неща, да изпитваме удоволствие или да вземаме участие в различни активности. Това е психично заболяване, което се среща при хора от цял свят и засяга един на всеки десет.

 

Мит 2: Обсесивно-компулсивното разстройство е състояние, което се свързва само с натраплива потребност от чистота

 

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е много често тревожно състояние, което се характеризира с непрекъснато повтарящи се натрапливи мисли и/или натрапливи действия. При това разстройство пациентите не успяват да се противопоставят на натрапливостите, макар че самите те осъзнават тяхната ирационалност и безсмисленост. Има различни видове ОКР, единият от които се свързва с натрапливата потребност от чистота. Има и много други типове, свързани с натрапчиви мисли, презапасяване и пр.

 

Мит 3: Само възрастни могат да имат истински психични проблеми

 

Едно на всеки десет деца / млади хора имат психични проблеми. Факторите за това могат да бъдат натиск в училище, тормоз, тежка загуба. От изключително значение за тях е да получат достъп до необходимата подкрепа и лечение. Ако можем да лекуваме психични заболявания навреме, проблемът няма да се задълбочи и да се появи отново по-късно в живота.

 

Като общество имаме да извървим дълъг път и да осигурим адекватна подкрепа за всички деца.  На над една четвърт от младите хора им се отказва помощ. Трябва да се прави повече в училище и вкъщи по отношение на този проблем, за да е сигурно, че всеки получава подкрепата, от която има нужда.

 

Мит 4: Хората с шизофрения са жестоки и агресивни

 

По-вероятно е хората с диагноза шизофрения да са по-опасни за себе си, отколкото за околните. За съжаление някои от тях могат да упражнят насилие заради делюзии или употребата на алкохол и нарткотици. Тези инциденти обикновено са шокиращи и затова медиите ги представят с фокус върху аспектите, свързани с психичното здраве.

 

В действителност само малка част от хората с това заболяване са склонни да упражнят насилие. По-голямата част от престъпленията, свързани с насилие, се извършват от хора без психични проблеми.

 

Мит 5: Има причина, поради която се отключва депресия

 

Депресията може да се предизвика от тежка загуба или травмиращо преживяване, но това невинаги е валидно. Различни неща могат да бъдат причина за това – семейна история, възпитание, стресови събития, начина на живот и пр. Понякога депресията може да се появи без видима причина, но това не означава че пациентът може да се възстанови по-лесно. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития