Новини - България

3D операции на ретината навлизат в България
Прочетена: 597 пъти
Снимка: МБАЛ "Св. София"

Съвместен проект за внедряване на най-съвременните хирургични методи за операция на ретината стартира МБАЛ "Св. София" в сътрудничество със световноизвестния очен хирург проф. Анастасиос Николакопулос, съобщават от лечебното заведение.

 

Методът е по-известен като 3D микрохирургия на ретината и е възможно най-щадящия метод за окото на пациента. При него хирургът използва 3D очила, с които визуализира на екран уголемения образ на структурите, които оперира. Това позволява безупречна прецизност, затова техниката може да се прилага при всички заболявания – тежки травми, субретинални кръвоизливи, отлепвания на ретината и ретинални дупки, петна, дупки и отоци по макулата, ендофталмит, оклузии на вените и други.

 

Най-голямото предимство е, че след операцията пациентът си отива у дома още същия ден. До този момент методът не се прилагаше у нас и за хората не съществуваше технологична възможност да бъдат оперирани в България. След въвеждането на новия метод и необходимата апаратура в МБАЛ ''Света София'' те ще могат да получат качественно лечение, твърдят от лечебното заведение.

 

Проф. Николакопулос, който ще ръководи проекта, има вече 5-годишен опит с 3D микрохирургията. Своята първа операция на ретината извършва на живо през 2012 г. в Букурещ, а след това е ръководил и първия курс по 3D витректомия на EURETINA през 2014 г. в Лондон. Единственият български очен хирург, обучен в новите техники, е доц. Христина Благоева, началник на офталмологичното отделение в МБАЛ ''Света София''.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития