Медицина на бъдещето -

3D модели ще помагат на лекарите да вземат най-доброто решение за раково болни пациенти
Прочетена: 252 пъти

Триизмерното тъканно инженерство е една от областите, която в най-голяма степен ще се отрази върху терапевтичните подходи при редица ракови локализации, защото ще улесни лекарите в намирането на конкретното лекарство за конкретния пациент в конкретния момент. В същото време използването на 2D и 3D биопринтирането и клинично базираните модели вече намира все по-широко място не само като поле за научни изследвания, но и като иновация, подпомагаща работата на онколозите клиницисти, ангажирани с лечението на все повече пациенти с често срещани солидни тумори като рак на гърдата, на яйчниците, на простатната жлеза, на белия дроб, на дебелото черво. Този извод бе направен по време на дискусиите, проведени в рамките на първото по рода си у нас „Училище по персонализирана медицина“, което се проведе в столицата.

 

Водещи специалисти от Инситута за проучвания в областта на клетъчната терапия (Cell Therapy Research Institute) в Лион представиха работата по проекта IMODI, в който френското правителство е инвестирало 43 млн. евро. В рамките на проекта работят  не само хиляди биолози, биохимици, генетици и имунолози, но и лекари от най-големите онкологични центрове на Франция, както и от няколко водещи фармацевтични компании. Този подход тепърва ще разширява приложението си, защото по този начин се разкриват широки възможности за стандартизиране на отговорите на лекарственото лечение, откриват се нови биомаркери, създават се предиктивни модели, които подпомагат вземането на решение в хода на развитието на болестния процес, категорични бяха специалистите.

Вървим към хиперстратифициране на пациентите, което означава,  че е въпрос на съвсем недалечно бъдеще, когато ще достигаме до всеки отделен болен и ще сме в състояние да го лекуваме по начин, който е единствено точният за него, каза хематологът и народен представител от БСП проф. Георги Михайлов, който приветства участниците в училището и припомни, че биологията ще бъде революцията на 21-ви век.

Онкохематологичната проблематика беше в центъра на научната програма на училището, като организаторите от Българската асоциация за персонализирана медицина аргументираха този избор с факта, че тази клинична област през последните години се характеризира с бурно развитие и значими постижения, които са платформа за намирането на успешни терапевтични решения и при солидните тумори.

 

Участниците в училището имаха възможност да се запознаят и със самообучаващата се система IBM Watson for Oncology, която събира, интерпретира и предоставя комплексни данни от реалната практика, геномна информация, медицински молекулярни и фенотипни данни. Нейното приложение като самообучаваща се система е от съществено значение за персонализирания подход и лечение на пациентите с онкологични заболявания, е мнението на експерти в областта.

 

По време на обсъжданията стана ясно още, че в момента в света се прилагат повече от 65 000 генетични теста, а биофармацевтичните компании, които предлагат медикаменти за персонализирана медицина, за последните години са удвоили инвестициите си в разработването на персонализирани терапии.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития