Събития -

ноември 2017

ПВСЧПСН
  
   
23 ноември
Четвъртък
39-тата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа
хотел Рамада София Сити Център
гр. София
09:30 - 00:00 ч.

На 23.11.2017 г., четвъртък, от 09.30 ч. в зала „Опал“ на хотел Рамада София Сити Център, Министерството на здравеопазването ще бъде домакин на 39-тата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа, посветена на темата „Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа“. Форумът ще продължи два дни до 24 ноември.

 

Заместник-министърът на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова ще открие конференцията. Участие във форума ще вземат д-р Скендер Сила, управляващ Офиса на Световната здравна организация за България, д-р Мира Драшич, ръководител на Секретариата на Здравната мрежа за ЮИЕ, както и представители на УНИЦЕФ, Източноевропейския институт по репродуктивно здраве и на деветте страни, включени в Здравната мрежа - Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Черна гора и Хърватска.

 

Предвижда се след приключването на официалната част по откриването на 39-тата Регионална среща на здравната мрежа на ЮИЕ и приемането на дневния ред около 10.00 ч. да се проведе пресконференция.

 

Здравната Мрежа е политически орган, който ръководи осъществяването на съвместни действия между своите членове в области на здравеопазването от общ интерес и действа като управителен комитет. Дейността й се подпомага и координира от Регионалното бюро на Световната здравна организация за Европа и от Съвета на Европа. Председателството ѝ се осъществява на ротационен принцип между деветте страни-членки.

 

Министерството на здравеопазването е домакин на Здравната мрежа за втори път, след като на 1 януари 2007 г., от първия ден на пълноправното ни членство в Европейския съюз, Република България пое председателството ѝ в рамките на Инициатива за социално сближаване на Пакта за стабилност.

 

Участниците в настоящата конференция ще обсъдят въпроси, свързани с промоцията на здравето сред децата и младежите като здравословното хранене, физическата активност, проблема с разпространение на тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

 

Припомняме, че на среща между здравните министри от Югоизточна Европа, проведена в Кишинев през април 2017 г., Министерството на здравеопазването бе отличено с приз за изключителен принос в регионалното сътрудничество в областта на здравеопазването в Югоизточна Европа.