Новини - България

26 300 чужденци са се лекували у нас от началото на годината
Прочетена: 139 пъти
Снимка: Pixabay.com

8% ръст в броя на туристите, посетили страната ни през 2016 г. в сравнение с предходната, е регистрирало Министерството на туризма. Тази тенденция обаче не се отнася за чужденците, които са дошли в България с цел лечение. Това бе съобщено при откриването на първата годишна конференция за медицински и здравен туризъм, на тема: „Медицински и здравен туризъм в България – състояние  и възможности за развитие“. Организатори са Министерството на туризма в партньорство с Български лекарски съюз (БЛС), съобщиха от съсловната организация.

 

Въпреки огромните възможности на нашата медицина, изключителния професионален потенциал на българските лекари и лесния достъп до консултации със специалист, през цялата 2016 г. у нас са се лекували едва 47 500 чужденци, а за първите 9 месеца на тази година техният брой е 26 300.

 

България се нуждае от ясна стратегия за развитие на медицинския туризъм, като най-перспективните клинични области, в които можем да предоставим медицински услуги са офталмология, ортопедия и травматология, естетична и реконструктивна хирургия и дентална медицина, категорични са експертите в бранша.

 

"Наредбата на Министерството на туризма за сертифициране на медицинските СПА центрове, СПА центровете, уелнес и таласо терапевтичните центрове, която влезе в сила преди година, е сериозна крачка напред по пътя на регулацията в сектора", посочи Лиляна Арсова, директор на дирекция в Министерството на туризма.

 

По нейните думи наредбата гарантира високо качество и безопасност на услугите в тях, както и постоянен контрол, осъществяван съвместно от органите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Министерството на туризма. В същото време обаче по неясни причини нашите болници не се ориентират към създаването на такива структури, въпреки че законодателството им дава тази възможност, допълни Лиляна Арсова.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития