Новини - България

22 общини ще събират старите лекарства разделно
Прочетена: 347 пъти

Старите лекарства, бои, лакове и други опасни продукти от бита ще се събират разделно в 22 общини  по пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщава Министерството на околната среда и водите. Проектът предвижда на територията на Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол да бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата. Със специално оборудвани моторни превозни средства  ще се обслужват и 17 съседни общини. Така пилотната схема ще обхване 360 хил. жители.

 

Общата стойност на проекта  „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни отпадъци  от домакинства“ е 8 823 267 CHF. Центровете в  Шумен и Разград ще бъдат големи, a в останалите три населени места – Созопол, Левски и Съединение, ще са по-малки. Ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и други съдове за съхранение, както и с мотокари, везни, колички, инструменти и защитни облекла за работещите. Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват специално оборудвани микробуси с общо тегло до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.

 

В резултат от проекта опасните отпадъци от бита ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет. Ще се прекрати депонирането им, което ще намали потенциалния риск за човешкото здраве и околната среда. Проектът ще гарантира правилното събиране, съхраняване и третиране  на опасните отпадъци. Ще се повиши и информираността на обществото за необходимостта от разделното им събиране.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития