Новини - България

200 хил. хипертоници да се лекуват безплатно, иска Москов
Прочетена: 411 пъти

Лечението на пациенти с есенциална хипертония да стане безплатно За това настоява министър Петър Москов във внесено днес предложение до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

 

Искането на Москов е НЗОК да заплаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония. С тази диагноза в България са над 200 хил. пациенти. В момента всеки от тях доплаща за назначеното му лекарство от 50 до 75%.

 

Предложението е мотивирано с целите на Националната здравна стратегия 2020, сред които е и подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания. „Освен че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните дейности. За съжаление България е една от страните с преобладаващ висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението“, посочват от министерството. От ведомството подчертават, че предложението на министър Москов е в изпълнение на водената от Министерството на здравеопазването и правителството политика за гарантиране на достъпа до дейности, заплащани от НЗОК в областта на лечението на заболявания, които са най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития