Новини - Свят

2 млрд. души са заплашени от Зика в Африка и Азия
Прочетена: 402 пъти

Повече от 2 млрд. души са изложени на риск от заразяване с вируса Зика в някои райони на Африка и Азия, сочи ново проучване, публикувано в The Lancet Infectious Diseases и цитирано от BBC. Сред най-уязвимите са жителите на Индия, Индонезия и Нигерия.  

 

Учените все пак отбелязват, че в някои области вече би могло да има изграден имунитет сред населението срещу болестта, което ще намали риска от разпространението й.

 

Изследователският екип от учени от Великобритания и Канада твърдят, че огромен брой от хора живеят в среда, в която вирусът трудно може да бъде предотвратен.

 

За да преценят в кои страни има най-голяма вероятност да се развие епидемия от Зика, са изследвани фактори като брой хора, пътували от засегнати от вируса райони в Южна Америка към Африка и Азия, процента комари – преносители на вируса, както и климата в съответните региони.

 

В изследването се предполага още, че Филипините, Виетнам, Пакистан и Бангладеш могат да са  окажат особено уязвими за избухване на Зика епидемия, поради ограничените им здравни ресурси.

 

Учените се надяват, че проучването им ще подпомогне здравните власти при взимането на решения за справяне със Зика на местно, национално и международно ниво.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития