Новини - България

15-часова операция спаси живота на жена с гигантска аневризма
Прочетена: 347 пъти

Животът на 33-годишна жена с мозъчна аневризма вече не е в опасност след уникална и рекордно дълга 15-часова операция на неврохирурзите в "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение.

 

Пациентката била в кома и с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма с размер над 3 см или както лекарите я определят –  гигантска аневризма, разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка.

 

След като докторите я стабилизират, решават да направят бързопоточен мозъчен байпас. Те установяват почти пълно запушване на двете сънни артерии кръвоснабдяващи мозъка, както и още две аневризми, разположени под черепната основа. Неврохирургзите взимат присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който е трансплантиран в шията на болната, така че да свърже здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд.

"Единствената възможност, която стоеше пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообръщението за превенция на последващи кръвоизливи. Така създадохме "нова сънна артерия" и извършихме т.нар. бързопоточен байпас. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообращението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си", обясни д-р Емил Кръстев, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

Успехът след извършената операция според специалистът и колегите му е изумителен.

"В страната ни такива операции не се правят. Ние имахме смелостта да извършим тази интервенция, тъй като в болница "Софиямед" натрупахме значителен опит в подобни операции на базата на дългогодишно обучение в Европа", допълни д-р Кръстев.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития