Галерия - Фото

Допълниха "Дървото на живота" в памет на донорите
Прочетена: 206 пъти
Снимки: ВМА

„Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на Военномедицинска академия (ВМА), беше допълнено с имената на трима души, дали през 2018 година шанс за втори живот на пациенти в лечебното заведение. Така болницата отбеляза Европейската седмица на донорството.

 

Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията и информираността на обществото относно донорството и трансплантацията на органи.

 

В приветствието си към всички присъстващи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изказа съболезнования и огромната си благодарност на хората, които са загубили свои близки, но са дарили органите им и така са спомогнали за спасяването на много човешки животи. И увери, че ВМА и нейното ръководство стои твърдо зад програмата за трансплантация, която ще бъде не само продължена, но и надграждана.

 

"Искам да благодаря на целия екип на ВМА, който продължава да се развива в тази програма. През настоящата година имахме ситуация, при която съвсем млад екип извърши последната трансплантация – и от хирургична, и от гастроентерологична, и от реанимационна страна. Това показва развитие и надграждане на екипа", коментира още той.

 

Професор Мутафчийски благодари и на всички работещи във ВМА:

 

„Почти цялата болница - с богатството си от специаисти, е ангажирана с тази високотехнологична дейност. За гастроентеролозите пък самата трансплантация е само началото на един дълъг процес на грижи и обгрижване на нашите пациенти – ежедневно по 5-6 души се явяват на контролни прегледи и за коригиране на лечението вече 11 години."

 

„Използвам случая да благодаря и на екипите от ВВС, чийто командир генерал-майор Цанко Стойков също е при нас, както и пилотите от Авиобаза „Враждебна”, които са наши партньори и непрекъснато участват в донорските ситуации, независимо по кое време на денонощието става въпрос. Благодаря и на нашите съмишленици от най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”, които ни подкрепят в кампаниите за насърчаване на донорството”, заяви още началникът на ВМА.

Коментари

юли 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития