Новини - България

Звезди в подкрепа на повишаването на информираността за рака
Прочетена: 120 пъти
Снимки: АПОЗ

Известни българи се включват в инициативата Онко.НЕТ, чрез която Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) продължава усилията си да насочва вниманието към основните проблеми при скрининга, профилактиката и лечението на социалнозначимите онкологични заболявания. 

 

В специални видеа звезди от различни сфери на обществения живот у нас ще правят интервюта със специалисти, които посочват рисковете в развитието на заболяването, какво да бъде поведението на пациента, за да не се превърне ракът в смъртна присъда за него, както и върху новите терапии при лечението.

 

В инициативата певецът и актьор Орлин Павлов ни среща с медицинските онколози д-р Маргарита Таушанова и д-р Мила Петрова, и с гастроентеролога доц. Радин Цонев, които дават ценни съвети за профилактиката, навременното диагностициране и съвременното лечение на рака на гърдата, на белите дробове и на черния дроб.

 

В друго видео от поредицата журналистът Драгомир Симеонов и неговата партньорка актрисата София Маринкова интервюират дерматолога д-р Ива Гаврилова относно диагностиката, лечението и животът с меланом.

 

Свои интервюта по важни за пациентите онкологични въпроси ще направят още журналистът от бТВ Светослав Иванов, актьорът Филип Буков и др.

 

„Животът и здравето на любимите ни хора могат да бъдат опазени с повече информираност, с правилни представи и още по-правилно поведение“, убеден е Орлин Павлов.

 

Той признава, че е се е включил в инициативата, защото иска да бъде полезен.

 

„Онкологичните заболявания са повод, за който непрекъснато трябва да говорим. Още повече защото медицината днес е толкова напред, че може да гарантира или пълно излекуване, или много добро качество на живот дълги години с рак“, казва Павлов.

 

“Вярвам, че навременната информация, която е поднесена автентично, ангажирано и с внимание към пациента, е тази, която може да спаси живота на много хора. В днешно време, когато у нас имаме модерни методи за диагностика и лечение на рака, сме длъжници на превенцията и информираността за болестта – тоест, да знаем достатъчно, за да вземем правилните мерки. Колкото по-рано, толкова по-добре”, коментира председателката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова.

 

Онко.НЕТ ще обогатява съдържанието си с образователни видеа по различни онкологични заболявания и въпроси, свързани с контрола и лечението на рака, със заявката да се превърне в достоверна медиа, от която всеки да получава достоверна и полезна информация.

 

Видеата могат да се видят в YouTube канала на АПОЗ.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития