Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Любопитно -

Жените по-често умират от инфаркт от мъжете - по-малко ги лекували
Прочетена: 76 пъти
Снимка: Pixabay.com

Жените по-често умират от инфаркт от мъжете, защото получават по-малко ефективно лечение от тях, пише в. "Дейли мейл", цитиран от Nova.bg. Данните са от съвместно изследване на учени от университета в Лийдс и на шведския Каролински институт.

 

Екипът проучил данните за работата на сърцето на мъжете и жените сред 180 000 шведски пациенти, преживяли инфаркт. Оказало се, че жените не били лекувани по същия начин, както мъжете.

 

На дамите, преживели най-опасната форма на инфаркт, в 34% от случаите не им били предписани животоспасяващи процедури. Освен това с 24% по-рядко им се назначавала статинова терапия за лечение, която помага за избягването на втори сърдечен пристъп. На жените им предписвали и с 16% по-малко прием на аспирин, който предпазва от образуването на тромбове. В онези случаи, когато пациентките получавали адекватното лечение, присъщо за мъжете, смъртността им рязко намалявала.

 

Причината - много често лекарите се подвеждат по предразсъдъците си за "типичния" пациент с инфаркт – мъж с наднормено тегло и диабет, който пуши.

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития