Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Зелени коридори и опашки за ваксини белязаха почивните дни
Прочетена: 146 пъти
Снимки: ВМА

Зелени коридори и опашки за ваксини срещу коронавирус белязаха изминалите два почивни дни в България. Поставените до петък сутринта дози бяха 90 514, а по данни на националната информационна система към момента те са 119 354. Това означава, че само през последните три дни са направени близо 29 000 имунизации. До тази цифра се стигна след като в петък премиерът Бойко Борисов разпореди да се създадат зелени коридори за ваксиниране на всички желаещи, които не попадат в нито една приоритетните фази. Мигновено бе направена организацията в по-големите лечебни заведения в страната. След това дойде и идеята за денонощни пунктове за ваксинация. Първият такъв заработи в двора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Властите увериха, че, докато има ваксини, тази организация ще продължава. За момента масовата ваксинация се извърша с препарата на АстраЗенека. Желаещите да бъдат имунизирани с някой от другите ваксини трябва да изчакат доставката им. В някои лечебни заведения, като Военномедицинска академия например, подготвят списъци чакащите за ваксините на Пфайзер и Модерна. Щом бъдат доставени дози, тези хора ще получат обаждане и повикани за имунизация.

 

Междувременно министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов разпореди на всички 28 регионални инспекции в страната да се създаде необходимата организация за ваксинация. В писмото той нарежда да се осигури възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове целодневно през почивните дни (събота и неделя), в следобедните часове на работните дни и при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове.


Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19.

Коментари

юли 2021

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития