Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Здравното министерство ще провежда търговете на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 80 пъти

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще провежда търговете на Центъра "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) за доставка на медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба. Това предвижда новият проект на Правилник за допълнение на Правилника за дейността и организацията на работата на ЦФЛД, публикуван на електронната страница на МЗ за обществено обсъждане. Ако промените станат факт, директорът на ЦФЛД  ще може да сключва споразумение за съвместно възлагане на обществените поръчки със здравния министър в съответствие с изискванията на член 8 от Закона за обществените поръчки, уточняват вносителите от МЗ. От здравното министерство допълват, че в тези случаи техническите спецификации за съответните изделия, апарати и уреди ще се изготвят от фонда.

 

Тази стъпка има за цел да бъдат преодолени затрудненията в осигуряването на необходими медицински изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, когато има подадено заявление за подпомагане на дете, нуждаещо се този вид изделия, но поради тромави процедури се получава забавяне на лечението му.

 

Проектът предвижда и друга важна промяна. Лекари от чужбина ще могат да идват да лекуват деца у нас, вместо да те да пътуват зад граница, като преценката за избора на чуждестранен специалист и финансирането на визитата ще бъде на ЦФЛД. Принципно такава възможност съществуваше и досега, но тя не беше водещ подход в работата на фонда.

 

"Предложените с проекта промени предвиждат възможността при подадено заявление за подпомагане лечението на дете в чужбина, фондът да прави преценка за възможността да организира и финансира участието на чуждестранни медицински специалисти в страната за осъществяване на необходимото лечение. С това от една страна ще се създадат условия децата да бъдат лекувани в страната от висококвалифицирани чуждестранни специалисти, с преодоляване на затрудненията и неудобствата, породени от транспорта и пребиваването на детето и придружителя му в друга държава, а от друга страна ще се създадат условия за повишаване капацитета на здравната система в страната ни за лечение на състояния при децата, за които няма към настоящия момент достатъчно познания и опит", се посочва в мотивите към проекта.  

 
Срокът за обществено обсъждане на проекта е до 27 септември т.г.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития