Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Здравно недоволно от забавяне на доставки на ваксини на "АстраЗенека", от компанията обещават следващата пратка да е по-рано
Прочетена: 62 пъти
Снимка: Redmedia.bg

България е готова да изпрати още в четвъртък самолет, за да получи 52 000 дози от ваксината на “АстраЗенека”. Това е краткото съдържание на остро писмо, което министерство на здравеопазването е написало до фармацевтичната компания, пише 24chasa.bg. Страната ни е недоволна от сериозното забавяне на доставките - на 1 март България ще получи вероятно само 52 хиляди дози от плануваните 142 хиляди.

 

Представител на ЕС, цитиран от Ройтерс, твърди, се очаква “АстраЗенека” да достави през второто тримесечие на годината по-малко от половината дози от ваксината си, договорени с Европейския съюз. Очакваният недостиг, за който досега не е съобщавано, идва след голямо намаление на доставките за първото тримесечие и може да попречи на Европа да ваксинира 70% от пълнолетното население до края на лятото, прогнозира Ройтерс. Служителят на ЕС, пряко участващ в разговорите с англо-шведската компания, казва, че тя е съобщила по време на поверителни срещи, че “ще достави по-малко от 90 млн. дози през второто тримесечие”, а ангажиментът на “АстраЗенека” според договора е от април до юни включително да изпрати 180 млн. дози.

 

В позиция до NOVA oт фармацевтичната компания AstraZeneca заявиха, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

 

"Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID19,  е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на м. март сe очакват още две доставки", казват още производителите на препарата.

 

Междувременно стана ясн, че 12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna са пристигнали днес у нас. Това е четвъртата доставка от препарата на Moderna. До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне четвъртата поредна доставка и от ваксината на AstraZeneca.

Коментари

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития