Интервю -

Здравни медиатори: Хората имат нужда да се чувстват пълноценни
Прочетена: 360 пъти

В началото на седмицата в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” официално бе открито обучението за здравни медиатори на випуск 2017 година.

 

Ангел Николов е на 32 г. от София и ще премине курса, за да бъде полезен посредник за малцинствените общности в България.

 

Хризатема Христова е на 38 г. с едно дете от село Остров, община Оряхово. Населеното място е отдалечено от общината и съседните градчета, няма аптека, има здравна служба и лекар, но той често пътува и насрочва твърде малко часове. Въпреки това Хризантема се надява да успее да информира хората от своята общност за правилните здравни политики.

 

И двамата споделиха пред Redmedia, че основната мотивация, която ги кара да се образоват като здравни медиатори е желанието да работят в полза на обществото.  


 

 

Как решихте да се включите в обучението за здравни медиатори?

 

Ангел: На първо място винаги съм искал да бъда полезен на хората от моята общност и идеята за здравен медиатор ме привлече с проблемите на нашите хора. Винаги съм искал да бъда в помощ, най-вече като посредник, защото огромна част от тях имат нужда не само от някой, който да им помогне да общуват със социалната или здравна служба, например, но и някой, който да ги накара да се чувстват пълноценни.

 

Какво е основното предизвикателство, с което мислите, че ще се сблъскате като здравен медиатор?

 

Хризантема: Очаквам да получа наистина добро обучение и информация, за да мога да комуникирам с  хората, да мога да им обяснявам и да помагам. В момента работя като обществен възпитател и започнах доста успешно. Получавам ... даже не смея да го кажа, но пък като си направих годишен отчет и като теглих чертата, удовлетворението е доста голямо. Защото отчетох доста добър резултат. На фона на малкото населено място успях да помогна на доста деца – такива, които бяха в риск от отпадане от училище. Здравеопазването и образованието са на първо място, за да се развиваме и интегрираме, затова се радвам, че ще мога да помогна и да информирам хората.

 

Възнагражденията на здравните медиатори са крайно недостатъчни за обществената дейност, която вършат. Каква е основната ви мотивация, щом не става дума за пари?

 

Ангел: Имам опит дълги години като образователен медиатор, така че да израствам в йерархическата стълба за мен е предизвикателство.

 

Хризантема: Помагам на хората в общността да се образоват и да израстват. Имам си стратегия. Не съм най-комуникативната личност, но първо изслушвам хората, стремя се да разбера накъде клонят, след това се опитвам да подбера най-подходящите думи, за да ги убедя. А сега от този курс се надявам да получа доста инфорамация, за да съм полезна на хората. Искам да работя както в полза на общността, така и в полза на институциите, защото съм видяла доста проблеми и искам работата да е лека.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития