Новини - България

Здравни експерти: Реформи в модела на финансиране не могат да бъдат отлагани
Прочетена: 885 пъти
Снимка: сп. Мениджър

Реформи в модела на финансиране не могат да бъдат отлагани. Около това мнение се обединиха всички участници в третия панел, посветен на бъдещето на болничното лечение, на Деветия фарма форум на сп. Мениджър.

 

Около 60% от парите, които минават през здравната каса, са за болнично лечение, а в същото време бурното развитие на здравните технологии поставя логистични и финансови предизвикателства пред здравните системи - с този факт модераторът д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, постави началото на дискусията. Болничната помощ е един от приоритетите на настоящия ръководен екип на министерството на здравеопазването, декларира д-р Петър Грибнев, зам.-здравен министър. Сред най-належащите проблеми, идентифицирани от настоящия управленски екип на Министерството са необходимостта от преглед и актуализация на здравната карта, за да се установи има ли нужда или не от разкриване на нови дейности в болничната помощ. Изострящият се проблем с недостига на кадри е другият спешен за решаване въпрос, защото “болнични легла имаме предостатъчно, но не леглата лекуват пациенти, а лекарите, посочи той. Третият съществен проблем, по думите му, е осигуряването на адекватно финансиране в условията на натиск от външни фактори, като инфлация, растящи цени на енергията и война в Европа.

 

Бюджетът на Здравната каса за тази година е 6,5 млрд. лв., съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

“Искам да разбия съществуващия мит “ние искаме, но касата не дава”. Касата не дава, а купува дейности. Към днешна дата от 50 хил. налични болнични легла, касата е закупила 48 хиляди, от които обаче 26 хиляди са свободни. Затова е редно касата да купува дейности и това ще е така, докато съм управител на тази институция”, подчерта той.

 

Проф. Салчев съобщи, че се финализира дигитализирането на почти всички процеси - от отчитане на болничната дейност до всеки елемент в оказването на лечебна помощ. От септември т.г. ще заработи и електронното досие, след като вече имаме задвижен процес на електронната рецепта, каза още той.

 

Болниците са от първостепенно значение и за националната сигурност, затова трябва да се погледне в по-голяма дълбочина как да се реформира моделът на финансирането им. Той трябва да гарантира тяхната устойчивост, дори и в екстремни ситуации, които видяхме в последните две години на пандемия, коментира Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. Всички участници в здравеопазването са в очакване да се подходи по различен начин след преживения пандемичен стрес, защото спешно трябва да наваксаме 10 години забавени реформи в здравния сектор, заяви тя. Като цяло здравните заведения се справиха с тази ситуация, но това си има своята цена и то не само финансова, посочи още Свилена Димитрова и призова: трябва да престанем да делим болниците според собствеността, а да търсим начини  как пациентите да бъдат обезпечени навсякъде със здравни услуги. Има цели райони у нас, в които хората масово не са здравно осигурени и нямат достъп дори до първични профилактични прегледи, обърна внимание Свилена Димитрова.

 

За фрапантни диспропорции във финансирането на здравните заведения и по-специално университетските болници, алармира и проф. д-р Красимир Иванов, председател на УС на Асоциацията на университетските болници.

 

“Ние постоянно коментираме колко са разходите за здравеопазване, а не говорим колко средства са инвестирани. Ако искаме да имаме модерно здравеопазване трябва колкото са средствата за дейност, толкова и да са за инвестиции, за да може да се даде възможност за набавяне на високотехнологично оборудване”, заяви той.

 

Освен това медицинските университети също имат нужда от сериозни стимули да създават висококвалифицирани кадри, защото сме изостанали с 10 години в политиките не само за създаването им, но и за задържането им, добави той. 

 

В дискусията се включи и Ваня Чонева, основател на Superdoc.bg и маркетинг директор в Healee, която постави акцент върху телемедицината и бъдещето на дигиталното здраве, в което ангажиментът е споделен между пациента и лекаря. Защото личната отговорност към здравето и е от особено важно значение за подобряване на общия здравен статус на нацията.

 

Адекватно и прозрачно заплащане и бърз достъп до специализация са сред основните мотиви, които биха задържали младите лекари в страната, отбеляза д-р Диян Ганев от Сдружението на младите лекари към столичната колегия на БЛС. Вторият демотивиращ фактор по думите на д-р Ганев е трудният процес по започване на специализация, който към момента отнема между 6 и 24 месеца.

 

Девети национален фарма форум се осъществява с подкрепата на: AstraZeneca; MagnaPharm; Astellas; Novartis; Българска болнична асоциация; СЕНТИЛИОН; MED-EL


Медийни партньори на събитието са: bTV; dir.bg; puls.bg; REDmedia; portalnapacienta.bg.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития