Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Здравни експерти предлагат пакет от мерки срещу фините прахови частици
Прочетена: 128 пъти
Снимка: Redmedia

Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) са подготвили пакет от предложения за редуциране нивата на фини прахови частици в атмосферния въздух. Това бе съобщено днес по време на Кръгла маса в Минстерството на здравеопазването (МЗ), организирана по идея на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП). От центъра предлагат да бъдат увеличени  станциите за мониторинг, да бъдат въведени по-строги регулаторни мерки чрез изготвяне на стандарти за емисиите и за строителството, да бъде засилен контролът върху съдържанията на вредни вещества в суровините. Други предложения, отправени от участниците в кръглата маса, са да бъде даден приоритет на алтернативни горива и транспорт и да бъде изградена цялостна инфраструктура за велосипедисти.

 

По време на дискусията директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков посочи, че са установени редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на фините прахови частици. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми свързани с функционирането на дихателната система, като внимание трябва да се обърне и на евентуална връзка между болестта Алцхаймер и мръсния въздух. По думите на доц. Хинков изключително важни са и поведенческите мерки, а именно как всеки индивидуално да допринася за чистотата на въздуха.

 

Всяка година 18 000 души в България умират заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици,  каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова след кръглата маса пред журналисти. Над 4 млн. са случаите на преждевременна смърт вследствие на замърсения с прах въздух в световен мащаб, припомни още тя. Зам.-министърът изрази удовлетворение от активното взаимодействие между Министерството на околната среда и водите, транспортните администрации и всички неправителствени организации, които работят по проблема.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития