Новини - България

Здравната комисия реши: Затягат износа на лекарства, фармакомпаниите не са длъжни да поддържат резерв от медикаменти
Прочетена: 211 пъти
Снимка: pixabay.com

Парламентарната Комисия по здравеопазване днес прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).

 

Основен момент в приетите изменения е постоянното наблюдение на наличностите от  лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък чрез специализирана електронна система,  както и поредица от мерки за ограничаване на износа, когато е установена липса или недостиг в страната.

 

Остър сблъсък в днешния дебат предизвика идеята за създаването на Експертен съвет с правомощия да определя ограничителния списък с лекарствени продукти, за които има вероятност да се окажат дефицитни и това да постави в риск живота и здравето на българските граждани. Припомняме, че това беше първоначално заложената идея, когато темата за паралелния износ на лекарства придоби изключителна острота и в законодателната програма на есенната сесия на Народното събрание бе включен първият вариант на законопроекта.      

 

По-късно между двете четения двама депутати от ГЕРБ - председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и д-р Лъчезар Иванов, внесоха предложение списъкът да бъде определян на база на информация, подавана и обобщавана от специализирана електронна система.  При обсъждането днес народният представител от Парламентарната група на "БСП за България" проф. Георги Михайлов обаче възрази, че към момента тази система все още не е изградена.

 

„Как приемаме закон за нещо, което още не е създадено? Като че ли впрегнахме каруцата преди коня“, коментира ситуацията той.

 

В отговор заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева бе категорична, че системата се подготвя от два месеца и че техническото й задание е изградено. Сред аргументите, които тя изтъкна бе и фактът, че обект на законопроекта са всички лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, а така също и че това е един огромен обем от информация, чието наблюдението не би могло да се осъществи пълноценно без наличието на електронна система. Зам.-министър Начева заяви, че екипът на здравното министерство има пълна готовност да приключи разработването и въвеждането на системата в предвидените от закона срокове.   

 

В тази връзка д-р Даниела Дариткова изложи тезата си за абсолютната необходимост от такава система, защото чрез нея ще се избегне субективния фактор при определянето на забранените за износ лекарства.

 

В новия закон са предвидени завишени санкции за нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък. За търговците на дребно глобата е в размер от 10 000 до 20 000 лв. при първо нарушение и от 25 000 до 35 000 лв. при повторно нарушение. За търговците на едро имуществената санкция е в размер от 10 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение разрешението за търговия на едро се отнема със заповед на ИАЛ. Извършителите на износ на лекарствени продукти в нарушение на разпоредбите ще трябва да заплатят   глоба (за физически лица), респективно имуществена санкция за юридически лица в размер от 50 000 до 100 000 лв.

 

В хода на дебата бе оттеглено предложението всички производители на лекарства, чиито медикаменти са в Позитивния лекарствен списък, да поддържат в наличност 10%-ен резерв.

 

Приетите днес промени ще бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала.

 

Невена ПОПОВА

 

 

 


 

 
Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития