Новини - България

Здравеопазването ще е сред приоритетите на новото Народно събрание
Прочетена: 909 пъти

Един от най-често реформираните сектори в българската политика - здравеопазването, ще бъде един от приоритетите в мандата на 44-то Народно събрание, заедно с образованието, социалната политика, съдебната власт, енергетиката и националната сигурност. Това обяви в първата си реч новоизбраният председател на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ веднага след като новите 240 депутати положиха клетва в пленарната зала.

 

Качествено и достъпно здравеопазване са основните приоритети на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ, отбеляза нейният председател Цветан Цветанов. Тази цел депутатите ще преследват заедно с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" - НФСБ, Атака и ВМРО, без да се откланят от приоритетите, посочени в приетата програма на новото правителство.

 

Промените в сектора ще започнат с подобряване на профилактиката и по-добър контрол на заболяванията, отбеляза Валери Симеонов. По думите му парламентът ще въведе ежегодни профилактични прегледи за всички граждани, заедно с изследвания на кръв, урина и кардиологичен статус. А на избухналата в смях зала отговори:

"Толкова ли ви е странно, че има и конкретни неща в програмата ни?".

Стартирането на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е следващата задача, с която ще се захване новият парламент, но на този етап депутатите не посочват конкретните стъпки, включени в този процес.

 

Алтернатива на управляващите в сектор "Здравеопазване" ще бъдат единствено депутатите от БСП. Те ще се борят за осигуряване на баланс на различните видове публични разходи и медицински дейности, както и за премахване на допълнителните плащания в системата, посочи председателят на парламентарната група Корнелия Нинова. Левицата ще работи също за повишаване на квалификацията на младите лекари, както и за посправедливо заплащане на медицинския персонал в страната.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития