Новини - България

Здравен журналист стана "Човек на годината" за 2016-а
Прочетена: 384 пъти

Дългогодишният журналист на Българското национално радио (БНР) с ресор здравеопазване Надежда Цекулова получи тазгодишната голяма награда на Българския хелзински комитет "Човек на годината".

 

Отличието й бе връчено за принос към правата на човека и правозащитността заради дейността й по изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти в Центъра "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД).

 

Като бивш представител на медиите в Обществения съвет на фонда, Надя лично се ангажира със случая, а след смяната на ръководството му с акция на ГДБОП през април оказваше непрестанна помощ на семействата, които срещаха трудности при комуникацията и работата с фонда. През 2016-а организира и няколко граждански протеста пред Министерството на здравеопазването, за да алармира гражданите и институциите за нередностите в работата на ЦФЛД.

"Не на последно място, нейните журналистически материали се изправят срещу съсипването на може би единствената работеща структура в детското здравеопазване, последна надежда за много родители и деца и са не просто хроника на разрухата, а активен отпор на стремежа на управляващите да премахнат контролиращата и задължаващата към прозрачност роля на гражданите в обществения съвет на фонда, както и в цялата система на здравеопазването", споделя в номинацията си за Надя издигналата я Събина Панайотова.

Часове след полученото отличие Надя обяви в личния си блог, че истинската работа по казуса не е приключила, а тепърва предстои. Тя не възприема наградата си като индивидуално признание, а като крясък, че в работата на ЦФЛД нещо не е наред. "А когато нещо не е наред, то може да бъде поправено само с усилията, вярата и гласа на много хора", казва Надя.

"Фондът продължава да не работи в полза на болните деца.
Проблемът не е решен. 
Работата не е свършила.

Всеки от нас е човек на годината в това, което прави. Стига да го прави от сърце, и да дава това, което може. Моля ви Хора, правете Неща!

Ако всички направим само крачка през годината, това са милиони крачки. Заедно можем да минем дяволски дълъг път...", убедена е Надежда Цекулова.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития