Новини - България

Затварят търговци на едро с лекарства заради нарушения?
Прочетена: 278 пъти
Снимка: МЗ

„Вече има резултати от проверките, извършени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Ще има санкционирани търговци, очакват се и още санкции, включително спиране на дейността на обекти, извършващи дейност в нарушение на нормативната уредба и отнемане на разрешения. В хода на проверките по сигнали за недостиг на определени лекарства бяха установени нарушения като разминавания в подадените справки, в т.ч. неподаване на информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), за което са образувани административно-наказателни производства“.

 

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг, съобщават здравно министерство. Той беше категоричен, че проверките ще продължат докато не влязат в сила нормативните промени.

 

„Бяха извършени на място проверки на над 20 търговеца на едро за лекарствените продукти, за които са получени сигнали за недостиг, като се проследи веригата на доставка от вносител през търговец на едро и разпределянето към други търговци на едро и аптеки. За част от продуктите беше установено, че е извършван износ, като в случая конкретните продукти не са попадали в забранителния списък на СЕСПА. Установеното нарушение е, че търговците не са изпълнили задължението си да подадат данни към системата и в тази връзка са предприети съответните мерки да бъдат санкционирани“, заяви изпълнителният директор на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов.

 

По думите му в момента са ангажирани и други институции за изясняване на обстоятелства, свързани с функционирането на конкретните търговци на едро и ако се получи потвърждаваща информация за други нарушения ще бъдат предприети действия за спиране на експлоатация и прекратяване на разрешения за търговия на едро. Към момента става дума за трима търговци на едро, конкретизира маг. фарм. Кирилов.

 

„Важно е системата СЕСПА да бъде надградена в посока максимално адекватно и точно да отразява случващото се на пазара, а именно чрез промяната на периода на потребление, който се наблюдава, наблюдаването да се промени от 6 на 12 месеца и прагът да бъде вдигнат от 65% на 100%“, обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития