Новини - България

Заради страха от краста: Москов праща лекари при бежанците в Харманли
Прочетена: 301 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е издал вчера заповед, с която възлага на РЗИ-Хасково да окаже съдействие на бежанския център в Харманли като организира и участва в сформирането на екипи от медицински специалисти (паразитолози, дерматолози и педиатри). Медиците трябва направят необходимите прегледи и медико-диагностични изследвания, като извършат скрининг на всички настанени в центъра за установяване на случаи на краста и кожна лайшманиоза. При съмнение за наличието им лекарите трябва да организират консултация с паразитолог и да се направят необходимите изследвания за определяне на лечение.

 

Заповедта на министъра е във връзка с извършената оценка на епидемиологичната ситуация в бежанския център в Харманли и необходимостта от организиране на превантивни мерки.

 

В нея се посочва още, че РЗИ - Хасково следва да окаже методическа помощ за извършване на крайна дезинфекция на територията на центъра и контрол за нейното изпълнение, а при изпълнение на дейностите си следва да взаимодейства с лекари и други медицински специалисти от болниците в Хасково и Харманли.

 

Заповедта на министъра идва два дни след като омбудсманът Мая Манолова настоя за спешни консултации с медицински специалисти, които да установят дали в лагера за настаняване на бежанци в Харманли върлува краста. Искането й бе изпратено до ръководството на Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за бежанците.

 

В бежанския лагер в момента са настанени около 3000 души.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития