Новини - България

Заради мръсния въздух: Съдът задължи Столична община да мие улиците 2 пъти месечно
Прочетена: 161 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Софийски градски съд (СГС) задължи Столична община да предприеме мерки срещу мръсния въздух в София, съобщават от „Група за чист въздух“, които заведоха делото. От гражданската организация приемат това за своя първи успех, защото за първи път в историята на българското правосъдие, гражданският съд задължава орган на властта да предприеме мерки за подобряване на чистотата на въздуха.

 

По време на заседанието, проведено сутринта, съдия Албена Тодорова разпореди на Столична община да извърши конкретни „привременни мерки“, които се налагат докато трае процесът, но това не ги прави по-малко задължителни, уточняват от организацията. Столична община е задължена да:

 

  • Обявява средноденонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ) 2,5 и ФПЧ 10 на своя уеб сайт, както и на информационните табла, разположени в автомобилите на градския транспорт и в метро станциите;
  • Реализира на територията на Столична община дейността машинно миене на улиците с обществена значимост и вътрешно-кварталните улици 2 пъти месечно – от м. май до м. септември и един път месечно – от м. октомври до м. април, като средно месечно се измиват не по-малко от 10 847 дка;
  • Представи в 2-седмичен срок план за изграждане на велосипедни алеи на територията на Столична община , вкл. и от крайните квартали към централната градска част.

 

Съдът съобрази и че определените привременни мерки следва от една страна да са ефективни, а от друга – изпълними от ответника.

 

Определението на съда може да се обжалва пред Софийски апелативен съд с частна жалба в едноседмичен срок.

 

„Ако СО вземе решението да го направи, смятам, че това би било проява на лош тон. Очевидно е и че съдът признава, че на територията на Столична община има замърсяване на въздуха, което може да бъде намалено чрез адекватни действия от страна на местната власт“, смята адвокат Александър Коджабашев, който е част от адвокатския колектив, завел колективния иск.

 

От организацията припомнят, че по време на предишното заседание, проведено през месец май т.г., съставът на Софийски градски съд допусна провеждането на екологична експертиза, която да установи как е управляван въздухът на София между 2015 и 2017 г.  След като съдът покани Министерството на околната среда и водите да посочи вещи лица за нейното извършване, на днешното заседание стана ясно, че министерството няма възможност да излъчи такива кадри и вместо това е поканена Българската академия на науките.

 

Следващото заседание е насрочено за 11 ноември 2019 г. Тогава се очаква екологичната експертиза да бъде готова, за да може да се изслуша в съда.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития