Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Заради коронавируса: Отменят всички спортни и културни събития, включително кина и театри. Забранява се износа на маски и защитни облекла
Прочетена: 160 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Отменят се всички спортни и културни събития на закрито в цялата страна, включително кино прожекции и театрални постановки, заради появата на коронавирус в България. Това реши на извънредно заседание днес Министерски съвет. Първоначалното предложение на Националния оперативен щаб бе това да се случи само в засегнатите региони на страната, но след намеса на министъра на културата Боил Банов, бяха взети по-крути мерки. По предложение на щаба мачовете на открито ще се играят, но без публика.

 

Правителството взе решение още да се забрани износа на медицински консумативи – маски, защитни облекла и др. МВР и ДАНС трябва да използват всичките си сили за предотвратяване възникването на спекула с тях.

 

„Забраняваме износа, МВР и ДАНС да използват своите сили за борба със спекулата. Да не изкупуват и след това да препродават. Държавата ще се ангажира с изкупуване на определени количества, които са задължителни за защита на населението. Всички държави го правят“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

 

Министерството на здравеопазването трябва да обезпечи всички необходими маски и защитни облекла на лечебните заведения с предвидения за целта финансов ресурс. Премиерът съобщи, че във Велико Търново има производство на антибактериален плат. Военното министерство е натоварено да установи как да се организира производството им. По думите на Борисов до месец ще могат да бъдат произведени 3 млн. санитарни маски.

 

Правителството взе решение Министерство на здравеопазването да издаде заповед за специален режим на болниците в Плевен и Габрово, заради коронавируса. Идеята е те да бъдат поставени под карантина, но все пак да поемат спешните случаи, сърдечно-съдовите и неврологично болните при строги правила, а всички останали пациенти да се поемат от общопрактикуващите лекари.

 

След днешното заседание към всички болници в страната ще бъде предоставена информация за лечение на коронавируса, която страната ни е поискала от Китай.

 

Министерски съвет реши още да се спрат задграничните командировки на администрацията. А премиерът забрани на министрите да напускат ръководените от тях ведомства.

 

„Забранявам да си ходите от министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа, както е щабът. Ананиев да подпише заповедите, заминаваш за Плевен и Габрово, лично проверяваш маски, облекла, ако трябват допълнително доктори инфекционисти да се дадат допълнително“, каза Борисов.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития