Медицина на бъдещето -

Започва разработването на биоeлектронни лекарства
Прочетена: 446 пъти

GlaxoSmithKline PLC и компанията майка на Google Alphabet - Verily Life Sciences LLC, обединяват сили за разработването на т. нар. биоелектронни лекарства, съобщи The Wall Street Journal.

 

Новата технология е революционна за медицината, защото се базира на миниатюрни електронни устройства, които контролират предаването на електрическите импулси през нервната система на човека. По този начин учените се надяват, че ще могат да влияят на редица биологични процеси, отговорни за развитието на заболявания като диабет, астма и артрит.

 

За целта британският фармацевтичен гигант Glaxo и технологичният лидер Google ще създадат заедно компанията Galvani Bioelectronics, в която ще инвестират повече от 540 млн. паунда (700 млн. долара) за период от седем години. Glaxo ще контролира 55% от новата компания, а Verily – останалата част.

 

Целта е Galvani Bioelectronics да обедини познанията на Glaxo в разработването на нови лекарства с опита на Verily в електрониката, анализите на данни и създаване на софтуери за клинични приложения. В началото работата ще бъде насочена към разработването на миниатюрните електронни устройства, които ще се свързват с отделни нерви. След това ще се търсят начините за "препрограмиране" на биологичните процеси в организма.

 

Седалището на Galvani Bioelectronics ще бъде в изследователския център на Glaxo в Стивънидж във Великобритания, като втори изследователски център ще има и в сградите на Verily в Сан Франциско, Калифорния. 

 

Любопитно е, че това е третото по ред партньорство на Google с фармацевтична компания в областта на здравеопазването. Novartis работи с технологичния гигант върху разработването на "смарт контактна леща" за пациенти с диабет, която ще може да следи нивата на кръвната захар в сълзите. Френската международна фармацевтична компания Sanofi от своя страна работи с Google върху нови начини за наблюдение и лечение на диабет.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития