Новини - България

Започва масово тестване за COVID-19 в Банско - проверяват изградили ли са имунитет
Прочетена: 137 пъти

Премиеът Бойко Борисов е разпоредил на Националния оперативен щаб да започне масово тестване за новия коронавирус COVID-19 в Банско. Това обяви самият той на брифинг в Министерски съвет. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев разясни:

 

"Тъй като имаме данни за епидемичното разпространение в Банско, които са от хора, които са развили заболяването и са доказани, по разпореждане на премиера ще се направи изследване да се види по заведения, по места, където са се срещали тези, коитоса се разболели, ще видим хората имат ли изграден имунитет, били ли са в контакт с вируса на тази коварна инфекция."

 

Премиерът го допълни като каза:

 

"Тъй като приемаме, че Банско е едно огнище, хората там изстрадаха много, бяха под карантна затворени 14 дни, днес се създава организация, масирано, с бързите тестове. Защото тук бързите тестове могат да свършат работа, защото те показват дали имаш антитела."

 

По думите на премиера след тестването ще може да се разбере дали хората в тази сравнително затворена общност са изградили имунитет.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития