Новини - България

Заплатите на депутатите и министрите отиват за борба с COVID-19
Прочетена: 92 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Депутатите и министрите няма да получават заплати до края на извънредното положение в страната, обявено заради пандемията COVID-19. Средствата ще бъдат превеждани по сметката на Министерството на здравеопазването и ще се използват за неотложни разходи, свързани с мерките за противодействие на разпространението на COVID-19 в България и за ограничаване на икономическите последици от извънредното положение. Решението бе взето по време на гласуването на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

 

Мярката, предложена от ГЕРБ и приета от останалите парламентарни групи, се отнася и за министрите и технте политически кабинети, както и за шефовете на държавни и изпълнителни агенции. В политическия кабинет на Министерството на здравеопазването влиза и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който е член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Така той също остава без заплата въпреки, че седмици наред е един от най-активните хора у нас в преодоляването на COVID-19 и е на денонощно разположение. По този повод председателят на Щаба и шеф на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски обяви на редовния сутрешен брифинг днес:

 

"Главният здравен инспектор остана без заплата, така че ние ще отделим от нашите заплати, за да го компенсираме за неимоверните усилия, които полага."

 

Парламентът прие на второ четене и изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития