Новини - България

Запазваме час за ваксина онлайн
Прочетена: 115 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

От днес всеки може да си запази час за поставяне на ваксина срещу COVID-19 в имунизационните пунктове в страната. Регистърът, който ще бъде достъпен след 17 ч. на адрес https://his.bg/, беше представен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

 

Регистрацията в системата се състои от 4 стъпки: въвеждат се личните данни на лицето, което иска да се ваксинира, телефонен номер или електронна поща, предпочитаният вид ваксина, ваксинационен център и избраният час за посещение. След успешна регистрация гражданите получават съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина. Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие, за да не се губи време преди поставянето на ваксината.

 

„При желание или невъзможност да се осъществи, имате възможност да откажете този час и да си запишете нов. Целта е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове, да улесним хората и да контролираме потока към лечебните заведения“, обясни проф. Ангелов.

 

Той посочи още, че всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя.

 

„В зависимост от физическото ви състояние, от придружаващите заболявания, лекарят ще прецени дали сте избрали подходящата ваксина. Някой може да е избрал ваксина на основата на информационна РНК или на основата на аденовирус, а за него да е подходяща друг тип ваксина“, уточни здравният министър.

 

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов коментира, че имунизираните с първа доза ще получат автоматична регистрация в системата и ще бъдат уведомени кога и къде да се явят за втора.

 

По-рано през деня здравният министър съобщи, че Националният оперативен щаб препоръчва локално въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в населените места с повишени нива на заболяемост. Той уточни, че увеличението на броя на заболелите се дължи на циркулацията на британския вариант на вируса, който се предава по-лесно.

 

„За страната са заети 48% от леглата за пациенти с неусложнена форма на COVID-19  и 57% от интензивните легла за лица с коронавирусна инфекция. В отделните области използваемостта на тези легла е различна, затова предлагаме регионален подход“, посочи още проф. Ангелов.

 

Той даде пример със заболяемостта в област Кюстендил, където маските на открито са задължителни, и област Бургас, където е ограничена плановата дейност на болниците.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че заболяемостта в Кюстендил е 487 на 100 хил. души население, а в Търговище – 26 на 100 хил. и тази диспропорция налага към ситуацията да се подходи на локален принцип. Той изрази и одобрението на Националния оперативен щаб към допълнителните мерки, въведени от РЗИ Бургас, и апелира областните щабове за навременно въвеждане на мерки, където е необходимо.

 

Министърът на здравеопазването подчерта, че българският модел на управление на кризата с COVID-19 чрез мерки с по-ниска строгост доказано работи и направи сравнението с други държави, които, въпреки въведените по-строги ограничения, не успяват в овладяването на кризата.

 

„Здравето на хората има три компонента според Световната здравна организацията – физическо, психическо и социално благополучие. Важно е да се фокусираме върху всички компоненти“, подчерта здравният министър.

 

На 14-дневна база заболяемостта в страната е 284 на 100 хил. население, което нарежда България на 18-то място в Европейския съюз и на 5-то на Балканския полуостров.

 

В отговор на журналистически въпрос във връзка със старта на предизборната кампания и спазването на противоепидемичните мерки министърът припомни, че събиранията на закрито са забранени:

 

„Нашата цел винаги е била да запазим живота и здравето на хората. Нека отправната точка в координатната система на всички остане здравето на хората, а не изборите. Епидемията съществува и не бива да го забравяме“.

 

По време на брифинга стана ясно, че през месец март страната ни ще получи 105 300 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 85 200 от ваксината с производител Moderna. От оксфордската ваксина България очаква да получи около 300 хил. дози, като потвърдени вече са първите две доставки – в размер на 105 600 дози.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития