Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Забраниха износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите
Прочетена: 114 пъти
Снимка: Pixabay.com

Временно се забранява износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от днес. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени. Заповедта е издадена предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в страната.

 

В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите:

  • С международно непатентно наименование Enoxaparin;
  • С международно непатентно наименование Nadroparin.

 

Анализ относно търсенето на посочените лекарствени продукти показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като средно за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.

 

Извършените от Изпълнителната агенция по лекарствата проверки показват, че тези лекарствени продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, нарушава баланса между доставените в страната медикаменти и повишените нужди от тях за задоволяване здравните потребности на населението.

 

В мотивите към заповедта се посочва, че неспазването или прекъсването на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се гарантира непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени продукти.

 

Заповедта е в сила до 30.04.2021 г.

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития