Новини - България

За първи път у нас: Плевенски ортопеди реконструираха бедрена кост
Прочетена: 332 пъти

С уникална операция по възстановяване на изрязана бедрена кост ортопеди от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен спасиха от ампутация крака на 65-годишна пациентка от Велико Търново, съобщиха от лечебното заведение.

 

Жената е имала тежка инфекция след счупване на бедрената кост, която не е била отстранена, въпеки направените преди това две операции. Единственото решение за пациентката е било да се ампутира целия й крайник, но екипът на проф. Вихър Ковачев й предлагат алтернатива - резекция на 2/3 от бедрената кост, заедно с колянната става, след което да се приложи фиксатор.

 

Пет месеца по-късно инфекцията е преодоляна, а жената се подлага на уникалната за страната ни 5-часова операция. По изцяло иновативен метод и за първи път в България ортопедите на УМБАЛ - Плевен успяват да напряват пълна реконструкция на бедрената кост – вземат около 25 см. от пищялната кост, заедно със запазени съдове, които поддържат кръвообращението, и я "примостяват" към бедрения дефект. Лекарите присаждат костта заедно със съдовете на мястото на изрязаната при предишната операция засегната от инфекцията бедрена кост.

"Жената вече ходи, изписана е, придвижва се с ортеза при запазен крайник. Ако не го бяхме направили, жената щеше да е с ампутиран крак", споделя за случая проф. Ковачев.

По думите му операцията е уникална, защото за пръв път толкова тежък дефект се реконструира с помощта на малкопищялната кост, като при самата операция с различни методи е удължен съдовият педикул, което позволява да се премести на мястото на бедрената кост и тя да се кръвоснабдява нормално.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития