Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

За първи път у нас: Криоаблация на предсърдно мъждене, под контрола на интракардиална ехокардиография
Прочетена: 36 пъти

Първата криоаблация на предсърдно мъждене, под контрола на интракардиална ехокардиография у нас, премина успешно, като същинската част е продължила около 40 мин., съобщават от болница "Токуда". С криоаблационния балон са обработени успешно 4 съда, a ултразвуковият контрол отвътре в сърцето е осигурил още по-нисък шанс за усложнения, както и значително по-ниско рентгеново облъчване за пациента.

 

52-годишният пациент е с пристъпно предсърдно мъждене от 5 години. След процедурата, при която аномалията беше отстранена, се чувства добре и ще бъде изписан още на следващия ден.

 

Уникалната за страната криоаблация с интракардиална ехокардиография е извършена от д-р Васил Трайков, началник отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и д-р Чаба Фьолдеши от отделението по Електрофизиология към Националния институт по Кардиология Gottsegen Gyorgy, Будапеща, Унгария.

 

Случаят, който се проведе в новата ангиографска зала по електрофизиология на лечебното заведение, е с излъчване на живо, под формата на уъркшоп, на който бяха поканени кардиолози от страната. Преди началото на процедурата, д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на болницата, отбеляза, че новата техника допълва технологичните възможности на болницата за лечение на социално значимо заболяване, каквото е предсърдното мъждене.

 

Предсърдното мъждене (ПМ) представлява неправилен сърдечен ритъм, който засяга горните кухини (предсърдията) на сърцето. В резултат на неправилния ритъм в предсърдията по време на предсърдното мъждене кръвта не се изпомпва напълно от горните сърдечни кухини, което може да доведе до нейното задържане и съсирване.

 

Рискът за хората с ПМ да образуват кръвни съсиреци и да получат инсулт е от пет до седем пъти по-висок. Криоаблацията е ефективен начин, с който може дефинитивно да се излекува пристъпно и персистиращо предсърдно мъждене. Извършва се чрез въвеждане на катетри с балони, съдържащи охлаждащо вещество до устията на белодробните вени. Там малка зона, отговорна за зараждането на ритъмното нарушение, се “замразява” така, че патологичните електрически импулси не могат да достигнат до останалата част от предсърдията на сърцето и да предизвикат епизоди на аритмия. Чрез ниската температура електрическите свойства на тъканта се елиминират и така се деактивира импулсът, отговорен за неритмичната дейност на сърцето.

 

За разлика от използваната до този момент от екипа на Отделението по Електрофизиология и кардиостимулация метод на радиочестотна аблация, която работи на принципа точка по точка, криоаблацията има възможност за едновременно приложение в много точки от тъканта. Това спестява време и подобрява ефективността на процедурата.

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития