Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - Свят

Ясни са грипните щамове, които ще се разпространяват през следващата зима
Прочетена: 277 пъти
Снимка: Pixabay.com

Вече са готови прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) за грипните щамове, които ще причиняват инфекцията през следващата зима. Според експертите на СЗО, това ще бъдат щамовете Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. Всички те трябва да бъдат включени в новите ваксини срещу заболяването.

 

Предположенията на СЗО се основават на картината на грипните заболявания, която бе характерна за този сезон. Изненадващо и за специалистите епидемиолози и вирусолози най-голяма през настоящия сезон беше циркулацията на грипните вируси от тип В. Вирусите от група A - (H3N2) и (H1N1), бяха разпространени предимно в Азия, Африка и Средния изток и само в няколко държави от Европа. По тази причина за Северното полукълбо здравните експерти препоръчват в противогрипните ваксини за предстоящия зимен сезон да бъдат включени следните щамове:

  •     A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-подобен вирус
  •     A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-подобен вирус
  •     B/Colorado/06/2017-подобен вирус (B/Victoria/2/87 линия)
  •     B/Phuket/3073/2013-подобен вирус (B/Yamagata/16/88 линия)


Въпреки това специалистите правят уговорката, че не е ясно доколко ефикасни ще са ваксините, защото все по-малко хора се имунизират срещу грип. Тази година от СЗО отчетоха чувствителен спад на ваксинираните. В допълнение експертите уточниха, че при препоръчвано  ваксинално покритие от 75%, в една от най-уязвимите групи - на хората над 65-годишна възраст имунизационният обхват средно се движи около 40%, но за много страни той е значително по-малък.

 

У нас няма точна статистика, за последните години по преценка на епидемиолозите нивото на ваксинираните срещу грип се движи между 2% и 4%.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития