Любопитно -

Японското правителство: Пийте повече алкохол
Прочетена: 983 пъти
Снимка: Pixabay.com

Японското правителство стартира национален конкурс за идеи за насърчаване на хората да пият повече алкохол, съобщава The Guardian, цитиран от Economic.bg. Причината за тази инициатива е промененото поведение на младите хора – те пият по-малко, а това засяга негативно бюджетните приходи.

 

Кампанията The Sake Viva! се организира от Националната данъчна агенция и призовава хората между 20 и 39 г. да излязат с предложения, чрез които да се съживи популярността на алкохолните напитки. Според изданието, алкохолът е изпаднал в немилост поради промените в начина на живот по време на коронавирусната пандемия и сред младите хора.

 

Конкурсът, който продължава до 9 септември, призовава за „нови продукти и дизайн“, както и за начини за насърчаване на пиенето у дома. Участниците също се насърчават да изследват методите за продажба, използвайки метавселената, според местния уебсайт JiJi.com.

 

Данъчната агенция съобщи, че консумацията на алкохол в Япония е спаднала от средно 100 литра на човек годишно през 1995 г. до 75 литра през 2020 г. Намаляването на продажбите на алкохол удари бюджета на Япония, който е на дефицит от повече от 48 трилиона йени.

 

Приходите от облагането на алкохола представляват 1.7% от данъчните постъпления на Япония през 2020 г. За сравнение, през 2011 г. делът им беше 3%, а през 1980 г. – 5%. Общите приходи от данъци върху алкохола през финансовата 2020 г. са намалели с повече от 110 милиарда йени до 1.1 трилиона йени в сравнение с предходната година. Това е най-големият срив при приходите от данъци върху алкохола от 31 години, според Japan Times.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития