Медицина на бъдещето -

Японски учени откриха как да забавят развитието на цирозата
Прочетена: 537 пъти

Учени от японския държавен Институт за естествени науки е разработил метод за лечение, който позволява да се забави развитието на цирозата на черния дроб при хроничен хепатит С, съобщава ИТАР-ТАСС.

 

В основата на откритието е изследването на протеина NS3, който обикновено присъства при развитието на вируса на хепатит С. Този протеин предизвиква типичните симптоми на цирозата на черния дроб - постепенната замяна на неговите тъкани с по-плътна, която не е способна да изпълнява необходимите функции.

 

По време на експеримента специалистите инжектират болни от хепатит лабораторни мишки със съответните антитела, които потискат NS3. В резултат темповете на уплътняване на черния дроб намаляват с 25%.

 

"Ако въз основата на тези данни, разработим метод за спирането на дейността на белтъка NS3, тогава ще можем да създадем и технология за леченията на такава тежка болест, като рака на черния дроб", коментира ръководителят на изследователската група Шоити Коджима.

 

Официалната статистика сочи, че над 80% от случаите на рака на черния дроб в Япония са причинени от цироза, която от своя страна е възникнала в резултат на хепатит С или друго заболявания.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития